Sultanija

iranski grad u Zandžanskoj pokrajini

36°26′N 48°47′E / 36.433°N 48.783°E / 36.433; 48.783

Sultanija
Svjetska baštinaUNESCO
 Iran
Sultanija na mapi Irana
Sultanija
Sultanija
Lokacija Sultanije u Iranu
Registriran:2005. (29. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:ii, iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Sultanija (perz. سلطانيه; dosl. Carska) je bila negdašnja prijestolnica Ilhanida, iranskih vladara mongolskog podrijetla iz 14. vijeka, koja se nalazi u Zandžanskoj pokrajini na sjeverozapadu Irana odnosno oko 240 km zapadno od Teherana.

Središnja znamenitost Sultanije je Mauzolej kana Oldžeitua, vladara Ilhanata od 1280. do 1316. godine, poznat i kao „Kupola Sultanije”. On je podignut između 1302. i 1312. godine i najstarija je kupola s dvostrukim stijenkama u Iranu. Težinom od oko 200 tona i visinom od 49 metara od dna građevine, ona je jedna od najvećih kupola od opeke na svijetu, poslije kupola Firentinske katedrale i Aja Sofije. Njezina važnost u islamskoj arhitekturi se može usporediti s utjecajem Brunelleschijeve kupole firentinske katedrale na renesansnu arhitekturu. Snažno je utjecala na izgled Mauzoleja Hodže Ahmeda Jasavija u Kazahstanu i Tadž Mahala u Indiji, a prema mišljenju italijanskih stručnjaka i na samu Brunelleschijevu kupolu. Zbog toga je Sultanija 2005. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Većina vanjskih ukrasa Oldžeituovog mauzoleja je izgubljena, ali su iznutra sačuvani izvrsni mozaici, keramika i freske. Eksterijer se trenutačno restaurira pod vodstvom Iranskog ministarstva kulture.

Galerija uredi

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Sultanija