Ann Sela Ward (IPA:/ˈsiːlə ˈwɔrd/) rođena 11. siječnja 1956.) američka je glumica, možda najpoznatija po Zlatnim globusom i Emmyjem nagrađenoj televizijskoj ulozi Teddy Reed u seriji Sestre (1991.-1996.) i samohrane majke Lily u Jednom i opet (1999.-2002.). Glumila je i u za Oscara nominiranom filmu Bjegunac te Stacy Warner, bivšu partnericu Gregoryja Housea u televizijskoj seriji Dr. House.

Sela Ward
Sela Ward in 2010
Biografske informacije
RođenjeSela Ann Ward
11. 7. 1956. (1956-07-11) (dob: 67)
Meridian, Mississippi, SAD
SupružnikHoward Sherman (1992-; 2 djece)
Službene stranice
www.selawardtv.com

Biografija uredi

Rani život uredi

Sela Ward, najstarija od četvero djece, rođena je u mjestu Meridian u saveznoj državi Mississippi. Kći je domaćice Annie Kate, koja je 2002. umrla od raka jajnika, i Granberryja Hollanda Warda, Sr., elektrotehničara koji je umro u siječnju 2009.[1] Ima jednu sestru, Jennu, i dva brata, Brocka i Granberryja (Berry). Pohađala je Sveučilište Alabama u Tuscaloosi, gdje je bila jedna od Crimon Tide navijačica, maturalna kraljica i član Chi Omega sestrinstva.

Karijera uredi

Radila je u New Yorku kao multimedijski prezenter. Visoka 170 cm, počela se baviti manekenstvom da dopuni svoj prihod. Radila je u agenciji Wilhelmina i ubrzo snimila televizijsku reklamu za Maybelline kozmetiku. Preselila se u Kaliforniju i tu pristala na svoju prvu ulogu u filmu Burta Reynoldsa, Čovjek koji je volio žene, objavljenom 1983. Njena prva uloga u televizijskoj dramskoj seriji (kao lijepa sociologinja u Emerald Point, NAS) uslijedila je iste godine. Ward je kasnije odglumila varijacije na isti karakter u filmovima i televizijskim spotovima tijekom 1980-ih, s Tomom Hanksom 1986. godine u Ništa zajedničko. To joj je pomoglo da nastavi dalje pa je prihvatila ulogu Teddy Reed u TV seriji Sestre, za koju je 1994. dobila svoj prvi Emmy za najbolju glavnu glumicu u dramskoj seriji.

Ward je 1995. osvojila i CableACE nagradu za ulogu televizijske novinarke Jessice Savitch u filmu Skoro zlatna: Priča Jessice Savitch. Ali Ward se sve teže nosila s pritiskom jer su uloge dobivale prvenstveno mlade glumice. 39-godišnja Ward nije dobila ulogu Bondove djevojke jer, iako je tadašnji James Bond Pierce Brosnan imao 42 godine, direktori su rekli: "Mi stvarno želimo Selu, ali Selu 10 godina mlađu."[2] Kao odgovor na to, ona je napravila dokumentarni film, Mijenjanje lica ljepote, film o američkoj opsesiji mladima i njenom utjecaju na žene. Kasnije, Ward je posudila glas bivšem modelu koja se pretvorila u zlikovca Page Monroe u epizodi Calendar Girl u Novim avanturama Batmana Pojavila se i u Frasieru kao supermodel/zoologinja Kelly Easterbook u petoj sezoni (Fraiserov zamišljeni prijatelj). Kad se kandidirala za ulogu Lily Brooks Manning u seriji Jednom i opet, njeni tvorci (Edward Zwick i Marshall Herskovitz) u početku su smatrali Ward "previše lijepom" da bi je se moglo identificirati s prosječnom majkom. Poslije objavljivanja serije, dobila je još jednog Emmyja za glavnu ulogu i Zlatni globus za svoju izvedbu.

2004. je odigrala ulogu privatne istražiteljice, Bobbi Baca iz Istraga Plavog Mjeseca u filmu Ludilo iz predgrađa (priču o stomatologinji koja je pobjegla od muža koji je vara sa svojim Mercedesom.) 2005. je u Fox-ovoj dramskoj seriji Dr. House dobila ulogu Stacy Warner, bivše odvjetnice bolnice i ujedno bivše partnerice glavnog lika, doktora Gregoryja Housea.

Ponuđena joj je uloga Megan Donner u seriji CSI: Miami i Susan Mayer u seriji Kućanice, ali nije pristala. Uloge su kasnije dobile Kim Delaney i Teri Hatcher. Ward kaže da ne želi još jednu glavnu ulogu u seriji jer je dugo bila udaljena od svoje obitelji i htjela je to propušteno vrijeme nadoknaditi. [3]

Osobni život uredi

Početkom 1980-ih bila je u vezi s glumcem Richardom Deanom Andersonom.

23. svibnja 1992., Ward se udala za biznismena Howarda Shermana; imaju dvoje djece, Austina (rođen 1994.) i Anabellu (rođenu 1998.).

Poslije upoznavanja dvoje nezbrinute djece tijekom odmora u rodnom Missisipiju, 1997. godine,[4] Ward je odlučila zadovoljiti širu potrebu za pokretanjem i djelomičnim financiranjem hitnih skloništa za zlostavljanu i zanemarenu djecu koja čekaju plasman za domove. Smješteno na 120.000 četvornih metara zemljišta koje je nekad bilo mjesto sirotištu, Selo nade za djecu, otvoreno je u rodnom gradu Sele Ward Meridian, u siječnju 2002. godine, a ima za cilj poslužiti kao pilot za mrežu sličnih skloništa. Selo nade trenutno ima kapacitet za 44 stanovnika i služi prosječno 200 djece godišnje.[5] Kvart 22. avenije u Meridianu nazvan je po Seli Ward.ref>Hope Village for Children - History[mrtav link]</ref> 2002. godine, Ward je objavila svoju autobiografiju, Nostalgična, memoari.

Izabrana filmografija uredi

Godina Film Uloga Bilješke
1985. Rustlerova rapsodija Pukovnikova kći
1986. Ništa zajedničko Cheryl Ann Wayne
1987. Zdravo opet Kim Lacey
1991.-1996. Sestre Teddy Reed TV serija
1993. Bjegunac Helen Kimble
1996. Moji dragi Amerikanci Kaye Griffin
1998. Studio 54 Billie Auster
1999. Odbjegla nevjesta Lijepa žena u baru
1999. Jednom i opet Lilly Manning TV serija
1999. Batman: Animirana serija Djevojka s kalendara TV serija
2000. Uhvati padajuću zvijezdu Sydney Clark ili Cheryl Belson
2004. Prljavi ples II: Havana noći Jeannie Miller
2004. Dan poslije sutra Dr. Lucy Hall
2004. Ludilo u predgrađu privatna istražiteljica Bobbi Bracha TV serija
2005.-2006. Dr. House Stacy Warner TV serija
2006. Čuvari mora Helen Randall
2009. Očuh Susan Harding

Nagrade uredi

  • Emmy, Najbolja glavna glumica u dramskoj seriji, Sestre, 1994.
  • CableACE Award, Najbolja glavna glumica u filmu ili miniseriji, Skoro zlatna: Priča Jessice Savitch, 1995.
  • Emmy, Najbolja glavna glumica u dramskoj seriji, Jednom i opet, 2000.
  • Zlatni globus, Najbolja glumica u dramskoj seriji, Jednom i opet, 2001.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi