Jessica Savitch

Jessica Beth Savitch (1. februar 1947 - 23. oktobar 1983) bila je američka televizijska novinarka, koja je 1970-ih postala poznata kao voditeljica dokumentarne emisije Frontline na mreži PBS, a potom stekla popularnost kao voditeljica večernjih vijesti na mreži NBC. Njen život, koji je prekinut prometnom nesrećom, kasnije je postao predmetom brojnih novinskih članaka, knjiga i filmova.

Jessica Savitch
RođenjeJessica Beth Savitch
(1947-02-01)1. 2. 1947.
Kenneth Square, Pensilvanija, SAD
Smrt23. 10. 1983. (dob: 36)
New Hope, Pensilvanija, SAD
NacionalnostAmerikanka
ObrazovanjeIthaca College
Zanimanjetelevizijska novinarka
Suprug/aMel Korn (1980–Greška izraza: Neočekivani < operator)
Donald Payne (1981–Greška izraza: Neočekivani < operator)

Biografija uredi

Rođena je 1. februara 1947. godine u Pensilvaniji. Nakon smrti oca 1959. godine, njena porodica se seli u Nju Džersi (predgrađe Atlantik Sitija). Tu je pohađala Ithaca College i radila na radiju u kampusu, te na TV stanici WBBF. Odabravši usmjerenje u komunikacijama na koledžu, njen fakultetski savjetnik joj je rekao kako nikada neće moći biti voditeljica zato što je žena. Džesiku je to nagnalo na odlučnost da mu dokaže suprotno, pa nakon što je 1968. godine diplomirala, radi za brojne radio i TV stanice u Nju Jorku i Hjustonu.

Poslije toga, radi kao dopisnik za NBC News i postaje sveprisutno lice malih ekrana, te dobiva unapređenje u voditeljicu NBC-eve emisije Neightly News. Time postaje prva žena koja je ikada vodila centralnu informativnu emisiju velike TV kuće. Bila je i voditeljica emisije Frontline na PBS-u. Njena autobiografija, Anchorwoman (Voditeljica), objavljena je 1982. godine.

Kroz svoju karijeru vodila je stalnu borbu da je se tretira ravnopravnom sa muškim kolegama, što je bilo neuobičajeno za to vrijeme, pa je često imalo za posljedicu ljutnju ljudi koji su radili s njom i oko nje.

Privatni život uredi

Kako je njena karijera napredovala, tako je u privatnom životu imala sve više problema. Sevič je imala burnu desetogodišnju vezu sa direktorom vijesti Ronom Kershawom koji ju je navodno zlostavljao. Također je prošla kroz dva nesretna braka u kojima je s prvim suprugom proživjela propadanje njegovog biznisa, a njen drugi suprug psihički obolijeva i izvršava samoubistvo vješanjem u podrumu njihovog doma u Vašingtonu.

Džesika je 3. oktobra 1983. godine vodila večernje vijesti NBC News Digest, tokom kojih je nejasno izgovarala neke riječi, a druge potpuno izostavila, odajući utisak da je pod dejstvom droga. I prije toga se špekuliralo da Sevič koristi opijate, pa se činilo da je ovaj događaj emitiran uživo pred milionima gledatelja širom Amerike, potvrdio sumnje.

Smrt uredi

Dvadeset dana nakon toga, 23. oktobra, Džesika je tokom obilnog pljuska autom sletjela u kanal. Za volanom je bio Martin Fischbein, zamjenik predsjednika New York Posta s kojim je te noći išla na večeru. Auto se tokom pada prevrnuo na krov i potonuo u duboko blato. Autopsijom je utvrđeno da su oboje umrli utapanjem i da droga i alkohol nisu bili uzrok nesreće.

Ostavština uredi

U čast i sjećanje na Džesiku Sevič na Ithaca College održava se serija predavanja pod nazivom The Jessica Savitch Distinguished Journalism, a televizijski studio u kampusu nazvan je u njenu čast. Sevič je 2006. godine uvrštena u The Broadcast Pioneers of Philadelphia's Hall of Fame.

Prema Džesikinoj životnoj priči urađen je TV film, Almost Golden: The Jessica Savitch Story (Skoro zlatna: Priča Džesike Sevič). Film Up Close & Personal (Izbliza i lično) sa Michelle Pfeiffer u glavnoj ulozi, snimljen 1996. godine, baziran je na Džesikinoj biografiji. Međutim, urađen je kao zabavna priča o nastajanju TV zvijezde jer bi cijela priča bila previše deprimirajuća, pa se pretostavljalo da film ne bi postigao željenu popularnost na box office-u.

Literatura uredi

  • Blair, Gwenda. Almost Golden: Jessica Savitch and the Selling of Television News, Avon Books, 1988. ISBN 0-380-70752-7

Izvori uredi

Vanjske veze uredi