Ruma
Osnovni podaci
Država  Srbija
Stanovništvo
Geografija
Ostali podaci
Poštanski kod 22400
Pozivni broj 022
Registarska oznaka RU

Ruma je smeštena u središnjem delu Srema, skoro na južnim obroncima Fruške Gore, na nadmorskoj visini od 111 metara.Kroz Rumu prolazi 45.paralela ! Kamen sa oznakom 45.paralele nalazi se u gradskom parku (prema Bregu).Konfiguraciju terena odlikuju plodna zemlja i pitomi pejzaži centralnog Srema. Nedostatak većeg vodenog toka uspešno su nadoknađivala tri rumska potoka (koji su našli mesto i u grbu grada), a 70-ih godina u neposrednoj blizini Rume izgrađeno je veštačko jezero Borkovac. Pored Rume su uvek prolazile glavne saobraćajne komunikacije, povezujući je sa većim gradskim centrima u njenom susedstvu (Beograd, Novi Sad, Šabac).

Od Požarevačkog mira 1718. austrijska vlast zamenjuje tursku i trajaće u Sremu narednih dvesta godina. 1949 godine Vazduhoplovni Savez Jugoslavije osnovao je u Rumi pilotsku školu, školu za padobranske instruktore i vazduhoplovno-modelarsku školu. 1950. godine u Rumi je sa velikim uspehom održan međunarodni aeromiting.

Ruma je privredni i kulturni centar istoimene opštine, koju čine teritorije 17 sela, ukupne površine 578 km2 . Po poslednjem popisu stanovništva obavljenom 2002. Ruma ima blizu 36.229 stanovnika, a cela Rumska opština 60.006. Prema nacionalnom određenju najbrojniji su Srbi, a zatim slede pripadnici raznih nacionalnih manjina (Hrvati, Mađari, Nemci itd). Najveći broj stanovništva zaposlen je u industriji i poljoprivredi.

Slavni ljudiUredi

  • Atanasije Stojković, srpski pisac i naučnik, ruski akademik, profesor i rektor univerziteta u Harkovu
  • Slavoljub „Slavko“ Vorkapić (Slavko Vorkapich), američki filmski teoretičar, montažer i reditelj jugoslovenskog porekla, dugogodišnji profesor filma na Univerzitetu Južne Kalifornije; predavao je i na beogradskoj Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.
  • Predrag Ćulibrk, v.d. direktor kompanije M:TEL
  • Danilo Pantić, mladi fudbaler Partizana
  • Dragana Špehar, atletičarka
  • Vladimir Jocić, bivši fudbaler

Vanjske vezeUredi