English language.svg Don't speak Serbo-Croatian? Talk to us in English on our village pump.
Prije nego što počnete raditi na Wikipediji, preporučamo da pogledate stranicu Nedavne izmjene na kojoj se najbrže može saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta i kako se trenutno radi.

Također preporučamo da prije početka rada na Wikipediji pročitate sljedeće stranice:
Gnome-help.svg Kurs ili tečaj
Upoznajte se s osnovama Wikipedije!
Simple Information.svg Stranice za pomoć
Ovdje se nalazi sadržaj svih stranica za pomoć.
Internet-group-help-faq.svg Najčešće postavljana pitanja
Ovo je spisak najčešće postavljenih pitanja.
Notepad icon wide.svg Kako uređivati stranicu
Upoznajte se s osnovama uređivanja!
Sandbox.svg Igralište
Ovdje možete eksperimentirati.
Nuvola apps kuser.svg Pijaca
Ovo je forum za rasprave među korisnicima.
Unesco Cultural Heritage logo.svg Pet stubova Wikipedije
Upoznajte se s pet stuba koji određuju karakter Wikipedije.
Ambox warning yellow.svg Šta Wikipedia nije
Pogledajte čemu nije mjesto na Wikipediji.
Na stranici za razgovor se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu Insert-signature2.svg na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Nadamo se da ćete ovdje uživati, dajući svoj doprinos i da ćete postati stalni saradnik, Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobro došli na Wikipediju, projekt slobodne enciklopedije. Sretan rad!

OdgovoriUredi

 • Kopiranje članaka s drugih wiki je dozvoljeno, ali se pri tome preporuča to navesti - dijelom iz wikibontona, dijelom zbog pomaganja kasnijim urednicima koji moraju uzeti u obzir specifičnosti dotičnih wikipedija (posebni šabloni, različite "magične riječi" u interfejsu, naslovi kategorija). To je najzgodnije učiniti u sažetku sa oznakom "preuzeto sa te i te wiki" i sl.
 • V. Wikipedia:Kako koristiti ćirilicu, a za konverziju iz latinice u ćirilicu postoje razni web-alati, ovisno o pregledniku i sl. V. Wikipedia:Korisni alati. Ćirilična verzija se može postaviti isto kao i latinična, ali se na vrhu članka mora dodati link prema latiničnom članku, odnosno u latiničkom članku prema ćirilićnom. Najčešće ovako <big>'''[[Име чланка|ćirilična verzija]]'''</big>.


 • Slike se postave tako što se u članak stavi oznaka [[Datoteka:xxx.jpg]], a onda se na mjesto gdje bi trebala biti slika u članku klikne, te se otvara meni za postavljanje. Pri tome je izuzetno važno staviti oznake za licencu. V. Wikipedia:Slike i Wikipedia:Stranica sa opisom slike. Kada se na taj način prebacuju slike sa sr.wiki, valja uzeti u obzir da intefejs sh.wiki neće prepoznati ni "Slika:" ni "Слика:", pa se obavezno koristi izraz "Datoteka:". Također valja uzeti u obzir da neće prepoznati ni magične riječi "mini" (umjesto toga se koristi "thumb"), "levo" (umjesto toga "left") i "desno" (umjesto toga "right"). Za veličinu slike (broj piksela) se na sr.wiki koristi parametar "100p" umjesto "100px", koji se koristi ovdje.
 • Za pomoć se najbolje obratiti novom porukom na Pijaci, a s administratorima tako što im se uputi poruka na njihovu stranicu za razgovor. --OC Ripper 09:55, 7 rujan-септембар 2010 (CEST)

srpskohrvatski jezikUredi

To je super poslovna ideja. Ako ništa drugo siguran sam da bi sve primjerke knjige kupili svi naši veliki južnoslavenski nacionalisti, ako iz niti jednog drugog razloga onda zbog toga da ju bace na lomaču. Zamisli koliko bi se para zaradilo :)--Rjecina2 08:39, 9 maj 2011 (CEST)

Ne znam kako se piše taj grad u Škotskoj gde li već. Možeš da napišeš članak Fondi (hrana) i u clanku Švajcarsk ispraviš vezu da ide ka hrani, a ne gradu. --BokicaK (razgovor) 02:28, 21 decembar-просинац 2013 (CET)

nastavitiUredi

 1. Paul_Lafargue
 2. Android
 3. Sol_LeWitt
 4. Konceptualna_umetnost
 5. Piran
 6. Vladislav_Petković_Dis
 7. Jalta
 8. Konferencija_u_Jalti
 9. Stih
 10. Cezura
 11. Strofa
 12. Понцијева_шема
 13. СК_Југославија
 14. Mirko_Korolija
 15. ORJUNA
 16. Буковица_(област)
 17. Karinsko_more
 18. Novigradsko_more
 19. Ravni_kotari
 20. Стојан_Јанковић
 21. Жегар
 22. Raklet
 23. Фонди_(храна)
 24. Sloboda_ili_ništa
 25. Gramzivost_i_Pohlepa
 26. Ledeno_doba_(album)
 27. Zoran_Kostić
 28. Kiselo_i_slatko
 29. Partibrejkers_III
 30. Partibrejkers_II
 31. Partibrejkers_I

ČlanciUredi

Članci u onakvoj formi naprosto ne mogu ostati; prekratki su i djeluju nepouzdano jer na svakom piše potpuno isto. Zato i jesu pobrisani. Naravno da neće biti problema ako će oni biti ponovo napisani, sadržajno i korektno, ali onako kratki i nesadržajni članci nemaju smisla. Dakle, moj savjet bi bio da kreneš s pisanjem jednog po jednog okruga (ili, ako hoćeš sve skupa, da radiš u Wordu pa poslije uploadaš na Wiki) i tako sređuješ članke, a ne da napišeš 12 onakvih članaka i napraviš kaos. S obzirom na izrazito malu količinu teksta, ne vidim potrebu da ja ručno vraćam svaki članak; slobodno ih ponovo napiši. Pozdrav --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:03, 24 juli 2016 (CEST)

Slobodno nanovo napiši članak. Tamo nema toliko teksta da bi ti to bio prevelik problem --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:14, 24 juli 2016 (CEST)