Фонди (храна)

(Preusmjereno sa stranice Fondi (hrana))

Фонди (фр. fondue — топљено) је храна од сира растопљеног на ватри. Она потиче из Савоје и француског дела Швајцарске. Данас се под овим појмом подразумева неколико храна и од разних састојака. Заједничко је да је ватра на самом столу изнад које је посуда на сталку у којој се она припрема.

Месни фонди

Порекло uredi

Порекло фондиа од сира није стопостотно разјашњен како Швајцарска тако и Савоја присвајају ову храну као своју столетну традицију. Неоспорно је да су како Швајцарски тако и француски пастири у Алпима били одељени од остатка света током већег дела године и да су им основне намирнице којим су задовољавали своје потребе за храном коју су могли сами себи да спремају били хлеб и сир.

Према недоказаним изворима и легенди фонди су пронашли свештеници који у доба поста нису смели да једу чврсту храну и смели су да употребљавају сир у растопљеном стању без тога да би кршили ову забрану.

У Швајцарској фонди од сира се сматра за народну исхрану и иако се продају готове смесе за припрему овог јела код појединих познаваоца ово наилази на отпоре.

Врсте uredi

Поред француско- швајцарског фондиа од сира су данас познати и фонди од меса као и од рибе иако се они не топе већ се у одговарајућим посудама филтрирају или кувају. У суштини, значење овог имена хране има пре корене у начину припреме и начину на који се јело конзумира.

Поред овде наведених основних врста фондиа постоје и многе друге варијације. Треба ту именовати кинески фонди који се припрема из разних врста рибе и меса као и ракова који се припремају у чорби као и јапански фонди који за разлику од кинеског употребљава разне врсте печурака и поврћа.

 
Швајцарски фонди од сира

Фонди од сира uredi

За спремање фондиа од сира се употребљавају разне врсте сирева. У Швајцарској је уобичајено мешање две или више врста сирева као што су нпр. ементалер, гријер или апенцелер. У француској Савоји се мешају три врсте сира ементал, конте и бофор но постоје више различитих комбинација.

Храна се припрема у специјалној посуди од камена у којој се налази у белом вину растопљен сир са бибером и белим луком, мушкатом те и малом количином ракије од трешње. Током припреме се ова камена посуда налази на столу изнад малог горионика од алкохола. Када се сир растопи у њега се умечу мали комадићи белог хлеба или скувани кромпир.

Фонди од меса uredi

Фонди од меса се спрема од најбољих делова меса из свињског или говеђег филеа или других варијанти са ситнијим деловима mеса. За припрему се користи посуда - лонац у којем је растопљен добар лој који стоји као и у претходном случају на пригодном горионику и ту се комадићи меса фритују на дугачким виљушкама. Уз ово се сервирају разни сокови и ремулгатори који се припремају не само од мајонезе већ се мешају и са јогуртом и за ово постоји велики број пикантних рецепата са припремом од разних врста сезонског биља.

Фонди од рибе uredi

Из Азије потиче фонди од рибе који у Европи за сада није тако раширен као претходне две врсте ове хране али је врло цењен код љубитеља рибе и представља замену за печеног шарана.

Употребљава се много врста меса без костију наиме великих морских риба и за разлику од припреме меса које се фритује риба се ставља у мале котарице од решетки од метала које се потапа у специјалне вруће сокове и уз то се сервирају слични ремулгатори као и код фондиа са месом

Друштвени аспекти uredi

Све врсте фондиа се карактеришу тиме што се храна не сервира као готова храна већ се сервира сирова да би се за столом припремила те се време припремања и конзумирања хране користи и као прилика за дружење и разговор.

Спољашње везе uredi