Wikipedija:Pet stubova Wikipedije

Temeljna načela Wikipedije kao projekta mogu se sažeti u pet "stubova":
Prečice:
WP:5S1
WP:5S
WP:STUBOVI
Encyclopedia icon.svg
Wikipedia je enciklopedija
Wikipedia kombinira elemente općih i specijaliziranih enciklopedijā, almanaha i leksikonā. Wikipedia nije platforma za širenje vlastitih uvjerenja, platforma za oglašavanje, propagandni medij, mrežni eksperiment u anarhiji ili demokraciji, neselektivna zbirka informacija ili mrežni direktorij. Također nije ni rječnik, časopis niti zbirka izvornih dokumenata, mada neki sestrinski projekti to jesu.
Scale icon green.svg
Wikipedijin sadržaj mora biti neutralan
Prečica:
WP:5S2
Težimo člancima koji dokumentiraju i objašnjavaju glavne točke gledišta, dajući primjerenu važnost s obzirom na njihov značaj i to u neutralnom tonu. Izbjegavamo zastupanje i preferiramo određivanje i prezentiranje problematike ispred debatiranja o istoj. Neka područja mogu imati samo jednu općepriznatu točku gledišta; u drugima, opisujemo više gledišta, prezentirajući svako od njih precizno i unutar konteksta, a ne kao "istinu" ili "najbolje gledište". Svi članci moraju težiti ka provjerljivosti i citiranju pouzdanih izvora, posebno kada je u pitanju kontroverzna tema ili žive osobe. Osobna iskustva, istraživanja i stavovi korisnika ne smiju biti dio članaka.
Jigsaw piece yellow 01.svg
Wikipedia sadrži slobodan sadržaj koji svatko može koristiti, uređivati i distribuirati
Prečica:
WP:5S3
Budući da svi korisnici svoje uratke daju u javno vlasništvo, nijedan urednik nije vlasnik članaka i svi doprinosu mogu biti i bit će nemilosrdno uređivani i redistribuirani. Poštujte tuđa autorska prava te povezane zakone i nikada ne plagirajte izvore. Korištenje neslobodnog sadržaja ponekad je dopušteno pod doktrinom poštene upotrebe, ali težite tomu da prvo pronađete slobodne alternative.
Smiley icon orange.svg
Urednici bi si međusobno trebali pokazivati poštovanje i uljudnost
Prečica:
WP:5S4
Poštujte svoje kolege, čak i kada se ne slažete s njima. Primjenjujte Wikipedijin bonton i ne inicirajte osobne napade. Tražite konsenzus, izbjegavajte uređivačke ratove i nemojte remetiti rad Wikipedije da biste nešto dokazali. Radite u dobroj vjeri i pretpostavite najbolje namjere kod drugih. Budite otvoreni i ljubazni prema novim korisnicima. Ako i dođe do sukoba, raspravljajte mirno o njima na odgovarajućim stranicama za razgovor, pratite proceduru za rješavanje sporova i uzmite u obzir činjenicu da na Wikipediji na srpskohrvatskom jeziku postoji još 458.223 drugih članaka koje možete uređivati.
Light bulb icon red.svg
Wikipedia nema čvrstih pravila
Prečica:
WP:5S5
Wikipedia ima svoja pravila i smjernice, ali iste nisu uklesane u kamen; njihov sadržaj, kao i njihovo tumačenje, mogu se razvijati s vremenom. Načela i uređivački duh važniji su od doslovnog tumačenja pravila i smjernica i nekada poboljšanje Wikipedije zahtijeva izuzetke. Budite odvažni, ali ne i nesmotreni prilikom uređivanja sadržaja. I ne grizite se oko eventualnih pogrešaka: svaka starija verzija članka ostaje sačuvana, tako da greške mogu biti lako ispravljene.

Vidi još