Otvori glavni meni

Pustinje i vegetacija sušnih oblasti

Definicija i raširenostUredi

 
U izolaciji, havajske biljke roda Argyroxiphium su se prilagodile sušnoj mikroklimi u vulkanskim kraterima tako što zarobljavaju rosu. Pored toga, svoje lišće štite sitnim dlačicama.

Pustinje i vegetacija sušnih oblasti dobijaju godišnju količinu padavina od 25 cm ili manje i imaju suhu ili vrlo suhu klimu koju odlikuje snažan deficit vlažnosti, gdje godišnji mogući gubitak vlage preko evapotranspiracije daleko prelazi količinu dobijenih oborina. Pustinje i sušna vegetacija se pojavljuje u tropskim, subtropskim i regijama sa umjerenom klimom. Pustinjsko zemljište je obično pjeskovito ili kamenito i ima malo organskih materija. Slano zemljište je često.

Biljke i životinje ovih staništa su prilagođene niskoj razini vlage. Hiperaridne regije su uglavnom bez vegetacije i životinja, a u njih spadaju kamenite pustinje i pješčane dine. U vegetaciju u regijama sa suhom klimom spadaju i neki travnjaci, šikare i manje šume. Biljke koje su prilagođene suhoj klimi se nazivaju kserofitima, a u njih spadaju sukulentne biljke, geofiti, sklerofitne i slične biljke. Životinje, uključujući i kukce, gmazove, paučnjake, ptice i sisavce, često izleze van samo noću kako bi izbjegle velike vrućine i gubitak vode.

IzvoriUredi

  1. Merriam-Webster.com Definicija vegetacije sušnih oblasti na Merriam-Webster Dictionary

Vanjske povezniceUredi

Vidi iUredi