Prva beogradska gimnazija


Prva beogradska gimnazija je gimnazija sa dugom tradicijom, osnovana 1839. godine u Beogradu. Nalazi se u centru Beograda, u Ulici Cara Dušana 61, na mestu gde se nekada nalazila Vidin kapija kroz koju se ulazilo u Beograd, a pored Crkve Aleksandra Nevskog.

Prva beogradska gimnazija

Prva beogradska gimnazija
Prva beogradska gimnazija

Tip državna
Sedište Beograd (Republika Srbija)
Adresa Ulica Cara Dušana 61
Mrežno mesto http://www.prvabeogim.edu.rs/

Godinu dana nakon osnivanja liceja, oktobra 1838. godine u Kragujevcu, koji je tada bio prestonica Srbije, ukazom Miloša Obrenovića u Beogradu je, 18. juna 1839. godine osnovana Prva beogradska gimnazija. Gimnazija se nalazila u Ulici Jug Bogdanovoj 26, u kući Nikole Selakovića. Na samom početku gimnazija je imala samo dva razreda, ali je već u naredne četiri godine dobila svih pet razreda, tako da je, školske 1842-1843. godine postala potpuna gimnazija.

Prvi profesori gimnazije su bili Mihajlo Popović, a za upravitelja gimnazije je imenovan Mihajlo Popović. Zakonom od 1844. zaslugom Jovana Sterije Popovića reformisana je nastava u Srbiji tako da je u gimnaziju uveden i šesti razred, pa ona dobija status evropskih škola. Te godine gimnazija je dobila i svoju biblioteku i prve školske knjige.

Značajni učenici uredi

Gimnaziju su pohađale mnoge značajne osobe, među kojima su:[1]

Gimnazija danas uredi

Prva beogradska gimnazija aktivna je i 172 godine nakon osnivanja. Školu trenutno pohađa blizu 1000 učenika. U znak poštovanja prema znamenitim ličnostima koje su pohađale, a neretko i predavale u gimnaziji, neke od njih dobile su učionicu ili prostoriju u školi.

Funkciju direktora ove škole vrši Aleksandar Andrejić.

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi