Prol (engleski: Prole; mn. proles) ili prolovi je izraz kojim se u Orwellovom romanu 1984 označava nižu klasu, odnosno najbrojniji dio stanovništva fiktivne države Oceanije. Izraz potiče od riječi proletarijat, pa se pod time podrazumijevaju pripadnici radničke klase koji obavljaju fizičke poslove, obično za slabu ili nikakvu nadnicu te im je životni vijek daleko kraći od pripadnika druge dvije klase. Goldsteinova knjiga sugerira da prolovi čine 85 % stanovnika Oceanije.

Roman, s druge strane, sugerira da je težak materijalan položaj prolova kompenziran time što, za razliku od članova Vanjske partije, uživaju određene slobode - mogu nositi odjeću kakvu žele, prakticirati slobodnu ljubav i održavati seksualne odnose po želji, nositi šminku, pa čak i organizirati vlastitu tržišnu ekonomiju. Takav pristup, uobličen u geslu Partije "Životinje i prolovi su slobodni", se tumači shvaćanjem da su prolovi previše siromašni i neobrazovani da bi bili svjesni vlastite eksploatacije, odnosno da je daleko jednostavnije nadzor nad njima ostvarivati kroz jednostavnu propagandu i skretanje pažnje pomoću jeftine zabave; u tu svrhu Ministarstvo istine je zaduženo da stvara tzv. prolefeed koji se, između ostalog, sastoji i od proizvodnje pornografskih romana. Prolovima je, s druge strane, najstrože zabranjeno stupati u kontakt s članovima Vanjske partije; Goldsteinova knjiga, pak, sugerira da Partija tolerira da njeni članovi stupaju u kontakt s prolovima radi dobivanja seksualnih usluga ili određenih roba preko crne burze. Iako u njihovim kućama nisu instalirani teleekrani, među prolovima djeluje Policija misli preko svojih doušnika i agenata provokatora čiji je cilj identificirati i preventivno ukloniti prolove koji se doimaju previše inteligentnima ili ambicioznima, te stoga potencijalno opasnim po režim.

Winston Smith, protagonist romana je uvjeren kako upravo "prolovi" predstavljaju "jedinu nadu" da se može stvoriti svijet bolji od Oceanije, s obzirom da su, za razliku od članova Partije "sačuvali svoju ljudskost".