Ministarstvo istine

Ministarstvo istine (engleski: Ministry of Truth; novogovor: Minitrue) je jedno od četiri ministarstava Oceanije, fiktivne države u Orwellovom romanu 1984. Ono je zaduženo za pružanje informacija i kulturnih sadržaja stanovništvu, ali u stvarnosti služi kao propagandno oruđe režima. U tome se koriste brojne metode od kojih je karakteristična manipulacija dokumentima i historijskim podacima, odnosno brisanje i/li "friziranje" ličnosti i događaja koje su iz političkih razloga postale problematične. Winston Smith, protagonist romana, radi kao jedan od službenika Ministarstva.

U romanu je sjedište Ministarstva opisano kao monumentalno piramidalno zdanje 300 m visine i sa preko 3000 kancelarija. U njemu postoje brojni odjeli - arhiva, istraživanje, televizija, propaganda te za fiktivna djela, a koji uključuje poseban pod-odjel koji proizvodi pornografska djela namijenjena prolovima.

Orwell je inspiraciju za Ministarstvo istine pronašao u stvarnom životu, odnosnu u vlastitim iskustvima rada za britansko Ministarstvo informiranja u drugom svjetskom ratu.

Izraz "Ministarstvo istine" je nakon objavljivanja romana stekao veliku popularnost te se, u pravilu u pežorativnom smislu, počeo koristiti za medijske kuće i organizacije koje manipuliraju javnošću u korist vlasti.

2022. [Sjedinjene Američke Države|Sjedinjene Američke Države] osnovale su "ministarstvo istine".

Izvori

uredi