Za ostala značenja, vidi Winston Smith (razvrstavanje).

Winston Smith je lik, odnosno protagonist Orwellovog romana 1984, kroz čiju perspektivu se čitatelji upoznaju sa fiktivnom totalitarnom državom Oceanijom u kojoj se odvija radnja. Smith je član tzv. Šire partije te radi kao službenik Ministarstva istine u odjelu zaduženom za uništavanje i retroaktivno stvaranje medijskih i drugih zapisa kako bi se službena historija "uskladila" sa tekućom službenom politikom. Smith s vremenom počinje prezirati postojeći poredak i odlučuje ga podrivati kroz zabranjenu ljubavnu vezu sa mehaničarkom Julijom te pokušaje da se pridruži polulegendarnom pokretu otpora zvanom Bratstvo. Ti pokušaji završe tragično kada i njega i Juliju uhapsi Policija misli, te ga izloži strahovitom mučenju i pranju mozga poslije koga će završiti kao potpuno slomljen čovjek suočen sa spoznajom da voli režim, odnosno Velikog brata.

Orwell je lik počeo stvarati oko godine 1945. Glavni uzor je bio Rubašov, protagonist znamenitog Koestlerovog romana Pomračenje u podne. Ime je dobio po tadašnjem britanskom premijeru Winstonu Churchillu, a prezime "Smith", kao najrasprostranjenije u Engleskoj, je liku trebalo dati univerzalni karakter.

Portreti uredi

Winston Smith se pojavljuje u nekoliko filmskih i televizijskih adaptacija Orwellovog romana, te su njegov lik tumačili sljedeći glumci:

Eksterni linkovi uredi