Šira partija

(Preusmjereno sa stranice Vanjska partija)

Spoljna, Vanjska ili Šira partija (engleski: Outer Party) predstavlja najširi i najbrojniji segment članstva fiktivne vladajuće stranke (Partije) u Orwellovom romanu 1984. Protagonist Winston Smith, kao i većina s likova s kojima komunicira u romanu, su članovi Vanjske partije.

Prema navodima Goldsteinove knjige romanu, Vanjska partija predstavlja srednja klasu u državi Oceaniji i čini oko 13 % stanovništva. U romanu su njeni pripadnici prikazani kao službenici i namještenici koji obavljaju većinu tehničkih i upravnih poslovima u državnim ministarstvima, a od ostatka društva se razlikuju po tome što nose plave kombinezone.

U oceanijskom društvu vlada stroga klasna stratifikacija te pripadnici Vanjske partije žive u naseljima i gradskim četvrtima gdje pripadnicima niže klase, odnosno prolova, nije dozvoljen pristup bez prijeke potrebe ili dobrog objašnjenja. Obično žive u malim, skučenim stanovima, u kojima su prisiljeni stalno držati upaljenima teleekrane. Također su izloženi oskudici, odnosno stalnom nedostatku svega osim hrane i najnužnijih potrepština. Roman sugerira da su članovi Vanjske partije, usprkos nominalno višeg statusa, zapravo u najgorem položaju, jer su dužni poštovati stroga pravila vezana uz članove Partije te izloženi stalnom nadzoru Policije misli te riziku da budu uklonjeni ako se previše "ističu".