The Professionals (film, 1966)

(Preusmjereno sa Profesionalci (1966))
The Professionals

originalni filmski poster koji je izradio Howard Terpning
Režija Richard Brooks
Producent Richard Brooks
Scenario Richard Brooks
Predložak A Mule for the Marquesa; autor:
Frank O'Rourke
Uloge Burt Lancaster
Lee Marvin
Claudia Cardinale
Robert Ryan
Woody Strode
Jack Palance
Ralph Bellamy
Muzika Maurice Jarre
Fotografija Conrad L. Hall
Montaža Peter Zinner
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
2. novembar 1966 (1966-11-02)
Trajanje 117 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 19,537.346 $[1]

The Professionals (sh. Profesionalci) je američki vestern film snimljen 1966. godine u režiji Richarda Brooksa. Naslovni protagonisti su četvorica ljudi - bivši vojni oficir i stručnjak za moderno oružje (Lee Marvin), stručnjak za eksplozive (čiji lik tumači Burt Lancaster), krotitelj konja (čiji lik tumači Robert Ryan i vrhunski skaut (čjiji lik tumači Woody Strode) - koje godine 1917. bogati rančer i naftni tajkun (koga glumi Ralph Bellamy angažira da odu u Meksiko i vrate suprugu (čiji lik tumači Claudia Cardinale) koju je oteo odmetnički vođa Jesus Raza (koga tumači Jack Palance). Četvorica odlaze u Meksiko i pri tome se suočavaju sa nizom iskušenja, ali i time da je dvojici od njih Jesus nekadašnji prijatelj i suborac iz prvih dana Meksičke revolucije.

Film se snimao na lokacijama u Kaliforniji i Nevadi, pri čemu je ekipa provodila veliki dio vremena u Las Vegasu gdje se, prema navodima Woodyja Strodea u njegovim memoarima, dobro zabavljala. Na samom snimanju se, pak, dogodio incident u kome je ozlijeđena kaskaderka koja je dublirala lik Claudie Cardinale, pa je glumica, koja u životu prije toga nije jahala bila prisiljena umjesto nje zajahati konja i obaviti opasnu scenu. Film se, pak, odlikovao tada neobičnom uvodnom špicom u kojoj se četvorica glavnih junaka prikazuju kroz male vinjete koje prikazuju njihove vještine.

Film je zbog spektakularnih akcijskih scena postigao izuzetan komercijalni uspjeh. Kritičari u nekim zemljama, a pogotovo u Francuskoj, su mu pokušavali dati određene političke konotacije, odnosno protumačiti kao alegoriju na suvremena zbivanja, bilo kroz odnos protagonista sa Razom koji je bio odraz američkog hladnoratovskog neprijateljstva sa sovjetskim saveznicima iz Drugog svjetskog rata, bilo američke intervencije u Vijetnamu. Dijelu kritičara je, pak, u oči upao izuzetan cinizam likova, bilo da je riječ o protagonistima čiji je isključivi motiv novac, bilo da je riječ o njihovom protivniku koji se od idealističkog revolucionara pretvorio u razbojnika; zbog toga se The Professionals smatrao odrazom trendova koji će kasnije postati poznati pod nazivom revizionistički vestren. Kritičari su također film uspoređivali sa nekim ranijim žanrovskim ostvarenjima - Vera Cruz gdje je Lancaster tumačio lik pomalo sličan onome koji tumači u The Professionals, kao i kasnijim, i tematski prilično srdonim filmom Divlja horda u kome također nastupa Robert Ryan.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi