Advise and Consent

Advise and Consent (sh. Savjet i pristanak) je roman američkog književnika Allena Druryja objavljen 1959. godine.

Advise and Consent
korice prvog izdanja
Autor(i)Allen Drury
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
SerijaAdvise and Consent
Žanr(ovi)politički roman
IzdavačDoubleday
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica616
ISBN0-385-05419-X
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
A Shade of Difference

Radnja, velikim dijelom inspirirana stvarnim ličnostima i događajima vezanim uz vrh američke politike u prvim decenijama Hladnog rata, započinje kada fiktivni predsjednik, u nastojanju da poboljša odnose sa SSSR-om, odlučuje za novog državnog sekretara postaviti Roberta Leffingwella, goluba koji uživa snažnu potporu američkih liberala; njemu se, međutim, suprotstavlja konzervativni južnjački senator Cooley koji nastoji spriječiti potvrdu imenovanja u Senatu, te otkriva kako je Leffingwell prije nekoliko decenija bio članom komunističke ćelije, a na što predsjednik i njegove pristaše reagiraju manipulacijama i ucjenama protiv Cooleyevih pristaša.

Drury je građu za roman pronašao najviše zahvaljujući tome što je kao novinar godinama pratio rad Senata te stekao insajderski pristup njegovom načinu rada, kao i senatorima i drugim vodećim političarima koji će mu poslužiti kao inspiracija za likove. Vjeruje se da se pri tome najviše poslužio slučajevima senatora Lestera C. Hunta koji je nekoliko godina ranije počinio samoubistvo zbog ucjene, odnosno diplomata Algera Hissa koji je u jeku makartističke kampanje raskrikan kao sovjetski špijun. Za Druryjev roman se zbog toga često navodila da je riječ o romanu sa ključem, ali je sam Drury takve tvrdnje odbijao, navodeći kako su fiktivni likovi u njemu nisu odraz pojedinačnih, nego sinteze više različitih stvarnih ličnosti.

Roman je, velikim dijelom zahvaljujući aktualnosti teme, izazvao izuzetnu pažnju javnosti te brzo izbio na prvo mjesto liste bestselera New York Timesa, a na kojoj se održao 102 tjedna. Također je stekao izuzetnu naklonost kritike, koja je često navodila kako je Drury sa njime, miješajući realistični i autentični prikaz političkog procesa sa izmišljenim likovima i situacijama, stvorio moderni žanr političke fikcije. Godine 1960. je odbor za dodjelu Pulitzerove nagrade za fikciju predložio da se nagrada dodijeli romanu Henderson the Rain King Saula Bellowa; na kraju je ipak odlučeno na nagradu dobije Advise and Consent. To je bio posljednji slučaj da Pulitzerovu nagradu dobije roman koji se našao na vrhu Timesove liste.

Godine 1962. je Otto Preminger režirao istoimenu filmsku adaptaciju.

Drury je pak, iste godine 1962. napisao nastavak pod naslovom A Shade of Difference, stvorivši seriju koja će do 1975. imati još četiri naslova.