Advise & Consent

Advise & Consent (sh. Savjet i pristanak) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1962. u režiji Otta Premingera. Po žanru je drama, a predstavlja adaptaciju popularnog istoimenog romana Allena Druryja, koji je, pak, bio inspiriran stvarnim događajima vezanim uz vrh američke politike u prvim godinama Hladnog rata.

Advise & Consent
kino-poster koji je izradio Saul Bass
RežijaOtto Preminger
ProducentOtto Preminger
ScenarioWendell Mayes
PredložakAdvise and Consent; autor:
Allen Drury
UlogeHenry Fonda
Charles Laughton
Don Murray
Walter Pidgeon
Peter Lawford
Gene Tierney
Paul Ford
George Grizzard
MuzikaJerry Fielding
FotografijaSam Leavitt
MontažaLouis R. Loeffler
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
6. 6. 1962 (1962-06-06)
Trajanje139 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Radnja prikazuje kako američki predsjednik nastoji za novog državnog sekretara postaviti Roberta A. Leffingwella (čiji lik tumači Fonda), intelektualca koji zbog pomirljivih stavovima prema Sovjetima uživa podršku liberalne javnosti, ali potvrdu čijeg imenovanja nastoji spriječiti konzervativni južnjački senator Cooley (čiji lik tumači Charles Laughton), pri čemu obje strane počnu sve manje birati sredstva, uključujući otkrivanje "prljavog rublja" iz prošlosti kandidata i senatora.

Preminger je svojim novim filmom nastavio vlastiti trend razbijanja tabua i kršenja dotle neupitnih pravila u američkoj kinematografiji. Tako je u svoju glumačku postavu uveo dvojicu glumaca - Willa Geera i Burgessa Mereditha - koji su se prethodnih godina zbog ljevičarskih uvjerenja nalazili na hollywoodskoj crnoj listi, a jedan od likova koje tumače je, ironično, prikazan kao bivši komunist. Daleko više je u oči upalo dotada nezamislivo prikazivanje homoseksualnosti, odnosno njegovo korištenje kao jednog od podzapleta, pa je tako upravo Advise and Consent bio prvi hollywoodski mainstream film u kome je prikazan gej bar. Preminger je uglednoj i priličnoj raznovrsnoj glumačkoj ekipi (koja je uključivalala i smrtno bolesnog Laughtona kome će Advise & Consent biti posljednji film) htio dodati crnačkog vođu Martina Luthera Kinga i bivšeg potpredsjednika Richarda Nixona u cameo ulogama, ali su obojica odbila ponudu. Film na kraju nije dobio uspjeh kod kritičara, a što se najčešće tumači prilično kompliciranom radnjom.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi