Plaža je deo morske ili slatkovodne obale uređen za kupanje ljudi.

Šljunčana plaža u Kuparima

Vrste plaža uredi

 
Plaža Veliki žal kod Dubrovnika

Plaža može biti potpuno prirodna, ali i veštački izgrađena površina obale, prilagođena što lakšem pristupu vodenim površinama u svrhu kupanja i osveženja ljudi tokom letnjih meseci.

Prema sastavu tla, plaže mogu biti peščane, šljunčane, stenovite ili betonske.

Peščana plaža uredi

Peščana plaža je plaža čije su površine obale i morsko dno od peska. Takve plaže obično imaju dugačke plićake i najpogodnije su za porodicau sa malom decom.

Šljunčana plaža uredi

Plaža čije je tlo sastavljeno od sitnog kamenja, izlokanog vekovnim abrazivnim delovanjima vode, naziva se šljunčana plaža. U Dalmaciji je za takva vrsta plaže se naziva žal ili žalo.

Betonska plaža uredi

 
Betonska plaža u Dubrovniku

Plaža čije su površine izgrađene od betona naziva se betonska plaža. Betonske plaže obično se grade na onom delu na kojem je pristup vodenim površinama otežan zbog stenovite obale.

Sadržaji uredi

Plaže mogu biti u potpunosti bez ikakvih sadržaja. Takve plaže obično se nalaze duž obale van naseljenih mesta i nazivaju se divlje plaže.

Ipak, većina plaža ima sadržaje poput restorana, kafe barova, sanitarnog čvora i tuševa. Moderne plaže opremljene su i sadržajima za sport i rekreaciju poput igrališta za odbojku na pesku, tobogana ili teniskih terena. Na takvim plažama obično postoji mogućnost iznajmljivanja skutera za vodu, gondola, pedalina, opreme i glisera za skijanje na vodi, daske za jedrenje, opreme za ronjenje i ostalog.

Na svakoj boljoj plaži deluje i služba za spasavanje koja je sastavljena od mladića i devojaka sa završenim kursem za spašavanje davljenika i pružanje prve pomoći.

Osim navedenih, postoje i nudističke (FKK) plaže na kojima je uobičajeno kupanje bez kupaćih kostima. Takve plaže su obično smeštene na diskretnim lokacijama te su na taj način manje izložene znatiželjnim pogledima. I nudističe plaže mogu imati potpune sadržaje ali mogu biti i bez sadržaja.

Najuređenije plaže, sa izrazito čistom vodom za kupanje te uređenom i održavanomo okolinom, nosilice su Međunarodne plave zastave, priznanja koje se dodeljuje za ekološku zaštitu okoline.

Vanjske veze uredi