Šljunak

Šljunak je prirodni granularni materijal sačinjen od razdijeljenih čestica stijena i minerala određene veličine. U geologiji, šljunak je bilo koja rastresita stijena sa zaobljenim zrnima koja su veća od 2 i manja od 75 milimetara.

Šljunak
Šljunak u rijeci

SeparacijaUredi

Šljunak je najkorišteniji materijal u građevinarstvu. U ovisnosti od primjene, javljaju se potrebe za upotrebom šljunka čija zrna pripadaju određenom opsegu veličina. Takav šljunak se dobija prosijavanjem, odnosno separacijom. Na taj način šljunak se procesom separiranja razvrstava u grupe koje se nazivaju separacije. dghztuč4fkl-iouiluz4trewztzuijl.jhuk,jkuilk.kkiulki7o8

OsobineUredi

Najčešće se dobiva iskopom materijala iz riječnog korita. Nakon pranja takav šljunak se neformalno naziva "prirodni šljunak", Separacijom jednog kubnog metra (1 m³) prirodnog šljunka dobiva se zapremina proizvoda koja je veća od 1 m³. Prosječna specifična težina prirodnog šljunka je ρ = 1.800 kg/m³.

KorištenjeUredi

Koristi za izgradnju cesta. Naročito za slabo prometne ceste u ruralnim krajevima te za šumske ceste. Šljunčanih cesta i putova ima mnogo više nego asfaltiranih. Samo u Rusiji postoji 400.000 kilometara šljunčanih cesta.

SAD je najveći proizvođač i potrošač šljunka.

FotogalerijaUredi