Peyton Place (TV serija)

(Preusmjereno sa stranice Peyton Place (serija))

Peyton Place, na području bivše Jugoslavije poznatija pod imenom Gradić Peyton, je američka dramska TV serija koja se na programu ABC emitirala u večernjem terminu u obliku polusatnih epizoda od 15.9. 1964 do 2.6. 1969. Serija se od 1964. do 1966. snimala u crno-bijeloj tehnici, a od 1966. do 1969. u boji. Producirala ju je 20th Century Fox Television. Serija je poznata po tome što je donijela slavu i omogućila dalju karijeru poznatim glumcima kao što su Ryan O'Neal, Mia Farrow i David Canary.

Peyton Place
Formatvečernja sapunica
KreatorGrace Metalious (autorica romana)
NastupajuEd Nelson
Dorothy Malone (1964-1968)
i preko 200 drugih glumaca.
Uvodna temaFranz Waxman: "Theme from Peyton Place"
Završna temaista kao i uvodna.
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda514
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje15.9. 1964. – 2.6. 1969.

Uvodna špica je prikazivala kadrove grada i fotografije glavnih glumaca. Ispočetka je narator, uz zvuke crkvenih zvona, svaku epizodu najavljivao s riječima, "Ovo je nastavak priče o Gradiću Peytonu." Godine 1966. je tekst zamijenjen s "U boji, nastavak priče o Gradiću Peytonu." "Najavljivač" je bio član glumačke ekipe Warner Anderson, koji je napustio seriju nakon jedne sezone, ali ostao najavljivač do kraja.

Zapleti ranih epizoda su se temeljili na popularnom istoimenom romanu iz 1956. godine kao i istoimenom filmskom hitu snimljenom godinu dana kasnije, iako su neka od imena i likovi drastično promijenjeni.

Serija se ispočetka emitirala dvaputa tjedno, a 1965. godine se emitirala tri puta tjedno. Mnogi fanovi drže da se s time pretjeralo, jer je publici brzo dosadila. Kasnije je vraćen ritam od dvije epizode tjedno, a u posljednjoj sezoni 1968/69. godine se prešlo na ritam od jedne epizode tjedno, što danas predstavlja standard za američke večernje sapunice.

Peyton Place je, osim kao prva večernja sapunica, ušla u američku TV-historiju i po tome što je bila prva TV-serija koja je za zaplete epizoda koristila teme vezane uz seks, nevjeru i razne oblike društvene patologije. Iako je to činila prilično blago za sadašnje standarde, to se sredinom 1960-ih smatralo kontroverznim, te je serija, za svaki slučaj emitirana u kasnom terminu - iza 21:30. Zahvaljujući njoj, Peyton Place je postao sinonim za male, naizgled idilične gradiće koji kriju mračne tajne.

Gradić Peyton je krajem 1960-ih i početkom 1970-ih emitiran u bivšoj Jugoslaviji. Publika, nenaviknuta na duge TV-serije ju je s vremenom shvatila kao oličenje svih negativnih stereotipa vezanih uz sapunice, pa se izraz Gradić Peyton koristio kao sinonim za TV-serije "bez kraja i konca". TV Beograd je u promenjenim političkim okolnostima, u vreme čistke liberala, odlučila početkom decembra 1972. da sledećeg proleća prekine prikazivanje, nakon dve godine. Moguće da je prekid bio s odloženim dejstvom zbog popularnosti serije – auto saobraćaj bi opao nedeljom u 18:20, kada je počinjala jednoipočasovna epizoda.[1].

Serija je bila dovoljno popularna da se po njoj nazove novoizgrađeni beogradski mini tržni centar, Gradić Pejton, koji postoji i danas (2013), nedaleko od Hrama Svetog Save na Vračaru. Kasnije je, zbog dužine trajanja, TV-serija Velo misto poluironično nazivana "gradićem Splejtonom".

Vanjski linkovi uredi

  1. BELGRADE'S VIEW OF U.S. TV IS DIM Popular ‘Peyton Place’ Is Going Off Air in Spring. nytimes.com DEC. 5, 1972