Večernja sapunica

Večernja sapunica ili sapunica u udarnom terminu (engleski: prime time soap) je izraz koji se, pogotovo u SAD, koristi za igranu TV-seriju koja formatom odgovara klasičnoj dramskoj seriji, a sadržajem sapunici. Mnogo rjeđe je to izraz koji se koristi za sapunice koje i formatom odgovaraju klasičnoj, odnosno dnevnoj sapunici, ali se emitiraju u udarnom terminu.

Večernja sapunica se u svom prepoznatljivom obliku prvi put počela pojavljivati 1960-ih na američkoj televiziji, kada su pojedine dramske serije počele koristiti zaplete i podzaplete koji su se razrješavali kroz nekoliko epizoda. Kao prvi takav primjer se spominje popularna TV-serija Peyton Place.

Kasnije je taj format poslužio kao podloga za niz uspješnih i širom svijeta gledanih serija kao što su Dallas i Dinastija.

Izraz večernja sapunica, kao i sapunica općenito, često ima pejorativan naziv, te se njime često nazivaju dramske serije kojima se na umjetni način, korištenjem neuvjerljivih sapunskih zapleta i obrata, pokušava povećati gledanost, odnosno produžiti snimanje.