Orden slobode (mak. Orden na slobodata; sl. Red svobode) je bio najviše vojno odlikovanje u Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Dodeljivao se za izvanredne uspehe u rukovođenju i komandovanju vojnim jedinicama, a njime su bili odlikovani i strani državljani.

ORDEN SLOBODE
dodeljuje  SFRJ i  SRJ
Tip počasni naziv
Orden slobode
Orden slobode
Dodeljuje se jugoslovenskim i stranim državljanima
Dodeljuje se za izvanredne uspehe u rukovođenju i komandovanju vojnim jedinicama
Ratni period Narodnooslobodilačka borba
Status nedodeljuje se više
Statistika
Ustanovljen 9. juna 1945.
Prva nagrada 1947.
Zadnja nagrada juna 1999.
Ukupno 6+2
Važnosni red odlikovanja
Viša nagrada
Orden jugoslovenske zvezde
Orden jugoslovenske zvezde
Orden jugoslovenske velike zvezde
Niža nagrada
Orden narodnog heroja
Orden narodnog heroja
Orden narodnog heroja

Ustanovljen je 9. juna 1945. godine, a do 1955. dodeljivalo ga je Predsedništvo AVNOJ-a, odnosno Prezidijum Narodne skupštine FNRJ, a posle Predsednik Republike.

Predloge za odlikovanje Ordenom slobode donosili su Savezno izvršno veće, republička izvršna veća, savezni sekretar za spoljne poslove i savezni sekretar za narodnu odbranu.

Posle raspada SFRJ, Orden slobode je uvršten u odlikovanja Savezne Republike Jugoslavije, odnosno Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Nosioci ovog odlikovanja uredi

Literatura uredi

  • Vojna enciklopedija, Beograd 1975. godina
  • Opšta enciklopedija, Jugoslovenski leksikografski zavod, Zagreb, 1980. godina


  Odlikovanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije
Važnosni red odlikovanja SFRJ: Orden jugoslovenske zvezdeOrden slobodeOrden narodnog herojaOrden junaka socijalističkog radaOrden narodnog oslobođenjaOrden ratne zastaveOrden jugoslovenske zastaveOrden partizanske zvezdeOrden RepublikeOrden zasluga za narodOrden bratstva i jedinstvaOrden narodne armijeOrden radaOrden za vojne zaslugeOrden za hrabrostPartizanska spomenica 1941.


  Odlikovanja Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore
Orden JugoslavijeOrden jugoslovenske velike zvezdeOrden slobodeOrden narodnog herojaOrden jugoslovenske zastaveOrden ratne zastaveOrden zasluga za SRJOrden viteškog mačaOrden Vojske JugoslavijeOrden NemanjeOrden NjegošaOrden Vuka KaradžićaOrden TesleOrden radaOrden za hrabrostOrden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti