Meuse

(Preusmjereno sa stranice Maas)
Za ostala značenja, vidi Meuse (razvrstavanje).

Meuse (fr. Meuse) ili Maas (hol. Maas), valonski Moûze, nem. Maas) je reka duga 950 kilometara, koja izvire u Francuskoj, teče kroz Belgiju i Holandiju, i uliva se u Severno more u estuariju Hollandsch Diep.

Meuse
Meza
Reka Maas (Meuse) u Holandiji
Lokacija
Države Francuska
 Belgija
 Holandija
GradoviNamir, Liège, Maastricht, 's-Hertogenbosch
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Pouilly-en-Bassigny (Gornja Marna)
409 m
UšćeHollandsch Diep kod Rotterdama
Dužina950 km
PritokeSambre, Semois, Ruhr, Ourthe, Hoyoux
Hidrologija
Protok
  – srednji

400 m³/s
Sliv
  – površina
sjevernomorski
36.000 km²
Transport
Plovnostdo Liège

Hidrografija uredi

Meusa izvore na Visoravni Langres u Francuskoj odakle teče na sever pored Sedana i Šarlevil-Mezjera prema Belgiji. Kod Namura se u Meusu se uliva reka Sambre. Reka zatim nastavlja tok ka istoku, kroz niske planine Ardena i kroz Liège. Tu reka ponovo menja tok, ovaj put ka severu, i protiče kroz holandske gradove Maastricht i Venlo. Najzad, Meza (ovde se naziva Maas) kreće ka zapadu i spaja se sa Rajnom u širokoj delti - Rajna - Meuse - Scheldt. Kod mesta Hojsden, reka Maas (Meza) se deli na rukavce Afgedamde Maas i Bergsche Maas.

Meusa je plovna kroz Holandiju i Belgiju i kroz mrežu kanala povezuje Rotterdam, Amsterdam i Antwerpen sa Maastrichtom, Liège i Namurom. Dalje kroz Francusku, postoji 272 kilometra dug kanal koji se koristi za manje barže.

Pritoke uredi

Glavne pritoke rijeke Meuse poredane su po redoslijedu od nizvodno prema uzvodno, sa gradom u kojem se pritoke ulijevaju u rijeku (npr. rijeka Dieze se ulijeva u rijeku Meuse, zajedno sa svojim pritokama rijekama Aa i Dommel, dok je Gender pritok rijeke Dommel):

Slike uredi

Panorame uredi

Pogled na Meusu u francuskim Ardenima