Liverpool Football Club je profesionalni fudbalski klub iz grada Liverpoola, koji se nalazi na sjeverozapadu Engleske. Klub je stalni učesnik engleske Premier lige (Premier League) i jedan je od najuspješnijih klubova u historiji engleskog fudbala. Osvojio je 18 naslova prvaka Engleske (samo Manchester United sa 20 ima više), 7 FA kupova, 8 Liga kupova, 3 UEFA kupa i 6 naslova UEFA Lige prvaka.

Liverpool F.C.
Liverpool Football Club
Boje     
Općenito
Mjesto Engleska Liverpool, Engleska
Liga Premier League
Osnivanje 3. lipnja 1892.
Stadion Anfield
(53,394 gledatelja)
Ličnosti
Predsjednik Sjedinjene Američke Države Tom Werner
Trener Njemačka Jürgen Klopp
Kapetan Engleska Jordan Henderson
Najviše nastupa Engleska Ian Callaghan (857)
Najviše golova Wales Ian Rush (346)
Natjecanja
Premier League 19 naslova
FA kup 7 naslova
Capital One Cup 8 naslova
FA Community Shield 15 naslova
UEFA Liga prvaka 6 naslova
Europska liga 3 naslova (kao Kup UEFA)
UEFA Superkup 3 naslova
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Treći

Ovaj fudbalski klub osnovan je davne 1892. godine. Ubrzo je stekao veliku popularnost i postao veliki klub osvojivši do 1947. godine 5 Ligaških prvenstava. Liverpool FC je neko vrijeme, bio u nižerangiranom prvenstvu (druga divizija), sve dok klub nije preuzeo menadžer Bill Shankly 1959. godine.

Pod Shanklyjevim vođstvom, Liverpool FC je postigao veliki uspjeh i osvojio 3 Ligaška prvenstva, 2 FA kupa i prvi evropski trofej – UEFA kup. Između 1977. i 1984. godine klub je osvojio čak 4 evropska trofeja, poslije 1990. došao je slab period osvojivši samo jedan naslov UEFA Lige prvaka (2005. godine u Istanbulu).

Katastrofa koja se desila na stadionu Heysel ostavila je veliku mrlju na klub i njegove navijače, jer je 39 navijača Juventusa izgubilo život bježeći od navijača Liverpoola, kada se srušio zid. Međutim, kazna nije zaobišla navijače Liverpoola, tačnije njih 96 je izgubilo život kada se na Hillsboroughu 1989. godine, zbog prenartpanosti stadiona, jedan dio tribine potpuno srušio. Ove nesreće ostavile su veliki trag na engleski i evropski fudbal i dan danas.

Liverpoolov stadion je Anfield, na kojem tim igra od samog osnivanja. Planirano je da se klub do 2011. godine preseli na novi stadion u Stanley parku, ali je zbog ekonomske krize taj projekt odgođen. Fudbalski klub Liverpool ima mnogobrojne navijače za koje se govori da su jedni od najvjernijih i najglasnijih u cijeloj Evropi. Najveći rivali Liverpoola su Everton (gradski rival), Manchester United i Sunderland, a u novije vrijeme i londonski klubovi Arsenal i Chelsea.

Trenutna sezona Liverpool FC.

Historija uredi

Anfield je stadion kojeg je isprva koristio fudbalski klub Everton (1884.-1892.). Međutim, iznajmljivač stadiona i direktor Evertona John Houlding, imao je velikih nesuglasica oko plaćanja za najam stadiona, te je iz tih i drugih finansijskih razloga odlučio da napusti Everton FC.

Na napuštenom Anfieldu, John Houlding odlučio je osnovati novi klub „Everton F.C. and Athletic Grounds Ltd.“ ili kraće „Everton Athletic“, ali je naziv morao biti promijenjen jer je Fudbalski savez Engleske (FA) odbio priznati ime, zato što je klub Everton već postojao. 1892. klub je dobio novi naziv – Liverpool F.C.

Prve sezone Liverpool FC je osvojio Lancashire ligu, te se uspješno plasirao u drugu diviziju, u kojoj su na kraju sezone slavili i postali prvaci. Time su se plasirali u prvu diviziju, te su postali prvaci u sezoni 1900./1901., a kasnije i u sezoni 1905./1906. Do svog prvog finala FA kupa stigli su 1914., ali ih je zaustavio Burnley s 1-0. Na kraju sezone 1921./1922. i 1922./1923. ponovo su postali prvaci, ali su preko 20 godina čekali na novu titulu, kada su 1946./1947. po peti put postali prvaci. Poslije poraza od Arsenala u finalu FA kupa 1950. klub je pretrpio teške trenutke i ispao iz prve divizije u sezoni 1953./1954.

Dolaskom škotskog stručnjaka Billa Shanklya 1959. godine, stanje u klubu se drastično mijenja. Shankly je postao menadžer Liverpoola, otpustio 24 igrača i izmijenio unutrašnjost Anfielda kako bi imao prostorije gdje bi razvijao svoju strategiju. Tu je Shankly, zajedno sa Joeom Faganom, Reubenom Benettom i Bobom Paisleyjem, počeo oblikovati novi tim.

U prvu diviziju Liverpool FC došao je u sezoni 1961./1962. Dvije godine kasnije, klub pod upravom Billa Shanklya, osvojio je naslov prvaka prve divizije, a godinu nakon i prvi FA kup. Dok je Shankly bio menadžer, klub je osvojio još tri naslova: 1965./1966. naslov prvaka Engleske i 1972./1973. naslov prvaka Engleske i UEFA kup. Poslije toga Shankly je otišao u penziju, a na njegovo mjesto došao je njegov asistent Bob Paisley. Paisley[1] je vodio klub od 1974. do 1983. godine. On je bio uspješniji nego njegov prethodnik, te je druge sezone kao menadžer, osvojio naslov prvaka Engleske i UEFA kup. U sezoni 1976./1977. Liverpool je pod vođstvom Paisleya odbranio naslov prvaka Engleske i osvojio Evropski kup po prvi put, ali je zamalo mogao osvojiti i FA kup. Naredne godine Liverpool FC je osvojio 2. mjesto u prvoj diviziji i uspio odbraniti Evropski kup, pri tom osvojivši i Evropski superkup. Bob Paisley bio je najuspješniji menadžer Liverpoola, što svjedoči 21 osvojeni trofej tokom devetogodišnjeg upravljanja klubom. Paisley je s Liverpoolom osvojio: 3 Evropska kupa, UEFA kup, 3 uzastopna Liga kupa i 6 naslova prvaka Engleske.

Paisleyja je nakon penzije (1983.) zamijenio njegov asistent Joe Fagan. Fagan je s Liverpoolom osvojio naslov prvaka Engleske, Liga kup i Evropski kup i postao prvi Englez koji je osvojio 3 trofeja u sezoni. 1985. godine Liverpool FC je ponovo igrao u finalu Evropskog kupa. Protivnik je bio italijanski klub Juventus, a utakmica je odigrana na stadionu Heysel[2]. Prije tog susreta, izbili su neredi, gdje su huligani iz reda Liverpoola probili ogradu koja ih je odvajala od italijanskih navijača, te počeli se tući. Zbog velike težine i pritiska na tribinu, srušio se zid koji je usmrtio 39 navijača Juventusa. Bez obzira na ta dešavanja susret je odigran i Juventus FC je pobijedio s 1-0. Engleski klubovi su, zbog nehumanog ponašanja huligana, dobili zabranu učestvovanja na evropskim takmičenjima od 5 godina, a Liverpool FC od 10 godina. Ta zabrana za Liverpool je kasnije smanjena na 6 godina.

Fagan je dao ostavku nakon katastrofe, a na njegovo mjesto je došao Kenny Dalglish[3]. Dalglish je postigao dobar uspjeh, osvojivši 3 naslova prvaka Engleske i Liga kup. Uspjeh Liverpoola bio je zasjenjen katastrofom na Hillsboroughu, koja se desila na utakmici protiv Nottingham Forresta u polufinalu FA kupa. 15. aprila 1989. zbog prenartpanosti stadiona, tribina na kojoj su bili navijači Liverpoola se srušila, te je u tom momentu život izgubilo 94 navijača, 95. navijač je podlegao zbog povreda nakon 4 dana, a 96. žrtva bila je u komi gotovo 4 godine i nije se probudila. Zbog te katastrofe vlasti su odredile da se stadioni detaljno provjere i da se postave klupe, kako ne bi došlo do prenatrpanosti. Dalglish je 1991. godine napustio Liverpool, a kao razlog naveo je kritikovanja zbog nesreće na Hillsboroughu[4].

 
Pobjeda Liverpoola od 3-0 nad Sunderlandom, 2. februara 2008. na stadionu Anfield

Poslije Dalglisha na klupi su bili Ronnie Moran (jednu godinu) i Graeme Souness (dvije godine) koji je uspio osvojiti samo FA kup 1992. 1994. godine na mjesto menadžera došao je Roy Evans koji je vodio klub do 1998. godine, te osvojio 1995. Liga kup. Poznat je po utakmici dekade 1990-ih (izabrana u aprilu 2003. na dodjeli nagrada Premier lige), koja je odigrana na Anfieldu 3. aprila 1996. godine. Liverpool FC je u ovoj utakmici pobijedio Newcastle United s 4-3.

Poslije Evansa, na kormilo je došao Francuz Gérard Houllier. Houllier[5] je u sezoni 2000./2001. osvojio FA kup, Liga kup i UEFA kup. Naredne sezone, Houllier je imao operaciju srčanog mišića, a Liverpool je završio na 2. mjestu iza Arsenala. Poslije toga Houllier nije donio očekivani rezultat, te je na njegovo mjesto 2004. došao Španac Rafael Benítez. Pod vođstvom Beníteza, Liverpool je osvojio naslov UEFA Lige prvaka i FA kup. Liverpool je prve sezone pod palicom Beníteza, završio na 5. mjestu engleske Premier lige, ali je osvojio naslov UEFA Lige prvaka, pobijedivši u Istanbulu 2005. godine AC Milan na penale poslije regularnih 3-3 (poslije penala Liverpool 6-5 AC Milan). U sezoni 2006./2007. klub je završio za potragom investicija, jer su klub preuzeli američki biznismeni George Gillett i Tom Hicks. Te sezone Liverpool je pokušao ponovo osvojiti naslov UEFA Lige prvaka, ali ih je AC Milan ovaj put zaustavio u Atini (AC Milan 2-1 Liverpool FC). U sezoni 2008./2009. Liverpool FC je ostvario najviše bodova u Premier ligi (ukupno 86), te na kraju sezone završio na 2. mjestu iza Manchester Uniteda. U sezoni 2009./2010. Liverpool sezonu završava na razočaravajućem 7. mjestu te nakon 6 godina menadžer Rafael Benítez odlazi iz kluba sporazumno raskinuvši ugovor.

1.7.2010. uprava kluba predstavila je novog menadžera Liverpoola, Roya Hodgsona, koji je raskinuo ugovor s londonskim klubom Fulham, i potpisao trogodišnji ugovor s Liverpoolom[6].

Stadion uredi

 
Stadion "Anfield" - dom fudbalskog kluba Liverpool

Anfield je stadion fudbalskog kluba Liverpool od 1892. godine. Isprva je Anfield imao kapacitet od 20.000 mjesta, ali se vremenom proširivao. Najveća tribina stadion nazvana je The Kop (dobila je ime po čuvenoj bici kod Spion Kopa u Južnoj Africi, gdje je oko 300 vojnika iz Liverpoola poginulo), i imala je kapacitet od 28.000 mjesta, više nego mnogi stadioni u Engleskoj. Po toj tribini neki navijači Liverpoola FC sebe nazivaju Kopites. Tribina je nakon katastrofe u Hillsboroughu prepravljena te joj je kapacitet smanjen na 12.390 sjedećih mjesta. Anfield ima 4 tribine koje se različito zovu: The Kop – najveća tribina, Anfield Road – suprotna tribina Kopu i najmanja po veličini (9.074 mjesta), Main Stand (12.227 mjesta) i Centenary Stand (11.762 mjesta). Trenutni kapacitet stadiona Anfield je 45.276 sjedećih mjesta, a prema kriteriju UEFA-e Anfield spada u grupu stadiona s 4 zvjezdice.

2006. godine gradsko vijeće Liverpoola odobrilo je istoimenom klubu izgradnju novog stadiona na Stanley parku, oko 270 m dalje od Anfielda, a novi stadion bi trebao imati kapacitet od 60.000 mjesta. Trenutni vlasnici Liverpoola George Gillett i Tom Hicks nemaju dovoljno finansijskih sredstava za gradnju planiranog stadiona.

Kao teren za treninge Liverpool FC koristi terene na Melwoodu u području grada Liverpoola koje se zove West Derby.

Oprema i sponzori uredi

 
Adidas je dugo vremena sponzor FK Liverpool

U trenutku osnutka Liverpool FC imao je slične boje dresa kao i gradski rival Everton. Crne čarape, plavi šorc i plavo-bijeli dresovi činili su opremu od 1892. do 1894. kada je klub zamijenio boje, te narednih 60 godina koristio crveno-bijelu kombinaciju, tj. crveni dres, bijeli šorc i crvene ili bijele čarape. 1901. godine klub je za svoj bedž i logotip odabrao pticu Liverbird koja krasi grb grada Liverpoola.

Bill Shankly je odlučio da odabere potpuno crvenu opremu, smatrajući da crvena boja djeluje upečatljivo i ostavlja psihološki utisak na terenu – crveno kao opasno, moćno i zastrašujuće. Igrači su po prvi put odjenuli potpuno crvenu opremu na utakmici protiv Anderlechta 1964., i od tada je crvena oprema uvijek na igračima kada igraju „kod kuće“ na Anfieldu.

Boje opreme kada igrači igraju utakmice u gostima su vremenom varirale, ali najduže su se zadržale 3 kombinacije: siva podloga s crvenim detaljima, zelena podloga s bijelim detaljima i crna podloga sa zlatnim detaljima[7]. Na evropskim takmičenjima (Europa liga i UEFA Liga prvaka) obično su u upotrebi bijeli dresovi, šorcevi i čarape s crvenim detaljima.

Sponzori opreme za Liverpool FC su se vremenom mijenjali, isprva je to bio Umbro (do 1985.), zatim Adidas (1985.-1996.), Reebok (1996.-2006.) i ponovo Adidas (od 2007. do danas). Liverpool FC bio je prvi britanski klub koji je nosio logotip sponzora na svojim dresovima, i to nakon što su postigli sporazum s Hitachijem 1979. godine. Slijedeća tri sponzora bili su: Crown Paints, Candy i Carlsberg. S Carlsbergom je klub potpisao dugogodišnji ugovor o saradnji, koji je trajao preko 17 godina (1992.-2010.). Novi sponzor Liverpoola bit će banka Standard Chartered[8], čiji će natpis na dresovima igrači nositi od početka sezone 2010./2011.

Zvanični logotip fudbalskog kluba Liverpool je ptica Liverbird (motiv iz grba grada), smještena u sredini štita. Iznad štita nalazi se natpis sa Shanklyjeve kapije – You'll Never Walk Alone[9]. Sa strana se nalaze dva plamena koji simbolizuju vječnu vatru na spomeniku Hillsborough, koja gori u znak sjećanja na stradale navijače u katastrofi iz 1989. godine.

Trenutni sastav uredi

 
Steven Gerrard - kapiten 1. tima

Note: Zastave označavaju nacionalnost prema pravilima FIFA-e. Igrači mogu imati nacionalnost izvan FIFA pravila.

Br. Pozicija Igrač
2   O Nathaniel Clyne
3   S Fabinho
4   O Virgil van Dijk
5   S Georginio Wijnaldum
6   O Dejan Lovren
7   S James Milner
8   S Naby Keïta
9   N Roberto Firmino
10   N Sadio Mané
11   N Mohamed Salah
12   O Joe Gomez
13   G Alisson
14   S Jordan Henderson (kapiten)[10]
15   N Daniel Sturridge
18   O Alberto Moreno
20   S Adam Lallana
Br. Pozicija Igrač
21   S Alex Oxlade-Chamberlain
22   G Simon Mignolet
23   S Xherdan Shaqiri
24   N Rhian Brewster
26   O Andrew Robertson
27   N Divock Origi
29   N Dominic Solanke
32   O Joël Matip
47   O Nathaniel Phillips
48   S Curtis Jones
50   S Lazar Marković
62   G Caoimhin Kelleher
64   S Rafael Camacho
66   O Trent Alexander-Arnold
68   S Pedro Chirivella
73   G Kamil Grabara

Navijači uredi

 
The Kop je najveća i navijačima najdraža tribina Anfielda

Navijači Liverpoola imaju dva nadimka koji su u upotrebi: The Reds (Crveni) i The Scousers. Liverpool FC ima jedne od najvjernijih i najglasnijih navijača u cijeloj Evropi. Tome u prilog govori činjenica da su karte za domaće utakmice (na Anfieldu) gotovo uvijek rasprodane. Tokom sezone 2008./2009. Liverpool FC je imao 4. prosječnu posjećenost u engleskom fudbalu: na Anfieldu je bilo 44.318 gledalaca[11] po utakmici, što predstavlja 96.8 % ukupnog kapaciteta stadiona.

Neki navijači Liverpoola sebe nazivaju Kopites, što bi značilo da su nekada stojali (kada nije bilo klupa), dok danas sjede na Kopu. Od 1960. godine navijači pred svaku utakmicu pjevaju popularnu pjesmu „You'll Never Walk Alone“ (u prijevodu „Nikada nećeš šetati sam/a“). Pjesma originalno potječe iz mjuzikla „Carousel“ kojeg su napisali Richard Rodgers i Oscar Hammerstein II. Elvis Presley je jedno vrijeme izvodio pjesmu „You'll Never Walk Alone“, a kasnije su i muzičari iz Liverpoola – Garry and the Pacemakers, snimili svoju izvedbu. U čast velikom treneru i menadžeru fudbalskog kluba Liverpool, 2. augusta 1982. otvorena je Shanklyjeva kapija („Shankly Gates“) s natpisom „You'll Never Walk Alone“.

 
Vječiti i najveći derbi u Engleskoj je svakako onaj između Liverpoola i Manchester Uniteda

Neki navijači Liverpoola, kao i mnogi drugi u Engleskoj, dugo vremena su bili na meti policije, zbog svog huliganskog i vandalskog ponašanja. Ostali su zapamćeni zbog dva tragična događaja: stradanju navijača Juventusa na stadionu Heysel (Bruxelles, Belgija) 1985., koje su huligani iz Liverpoola stjerali u ćošak, gdje se obrušio zid; i stradanju navijača Liverpoola kada se (zbog prentarpanosti stadiona) srušila tribina na Hillsboroughu (Sheffield, Engleska) 1989. na utakmici FA kupa, protiv Nottingham Forresta. Liverpool FC je zbog tragičnog događaja na Heyselu kažnjen sa 6 godina neigranja u evropskim takmičenjima, dok su engleski klubovi dobili jednu godinu manje. Policija je u Engleskoj pooštrila mjere kazne zbog huliganstva, tako da su danas rijetki incidenti na stadionima.

Liverpool FC ima mnoge rivale od kojih se ističu Everton, Manchester United, Sunderland, Arsenal i Chelsea. Everton je gradski rival iz Liverpoola, pa je ovaj vječiti derbi dobio ime „Merseyside derby“ (derbi na istočnoj obali rijeke Mersey). Sunderland, Arsenal i Chelsea su također rivali, ali ne tako popularni kao Everton i Manchester United. United je daleko najveći rival Liverpoolu, što govori činjenica da je posljednji igrač (Phil Chisnall) direktno prešao iz Liverpoola u Manchester United davne 1964. godine.

Najveći rivali fudbalskog kluba Liverpool su:

Struktura uprave kluba uredi

vlasnici trenerski kadar ime i prezime
  George Gillett* Menadžer   Jürgen Klopp
  Tom Hicks* Pomoćnik menadžera   Željko Buvač
Trener golmana   Mike Kelly
Trener rezervnog golmana   John Achterberg
Stručni štab za medicinu, fitnes, kondiciju i terapije   Peter Brukner
  Darren Burgess
  Phil Coles
Maseri   Paul Small
  Sylvan Richardson
Fizioterapeuti   Rob Price
  Chris Morgan
  Matt Konopinski
Glavni skaut   Eduardo Macia

*Otkupili dionice ugovorom teškim 218,9 miliona £ (242,4 miliona €) 6. februara 2007.

Prema Forbesu, u aprilu 2008. godine Liverpool FC je rangiran na 4. mjestu najvrijednijih klubova na svijetu (iza Manchester Uniteda, Real Madrida i Arsenala). Taj ugledni biznis magazin procijenio je ukupnu vrijednost kluba na 605 miliona £ (oko 684,3 miliona €), bez dugova.

Menadžeri koji su vodili Liverpool FC uredi

period ime i prezime
1892.-1896.   William E. Barclay /   John McKenna
1896.-1915.   Tom Watson*
1920.-1923.   David Ashworth
1923.-1928.   Matt McQueen
1928.-1936.   George Patterson
1936.-1950.   George Kay
1951.-1956.   Don Welsh
1956.-1959.   Phil Taylor
1959.-1974.   Bill Shankly**
1974.-1983.   Bob Paisley***
1983.-1985.   Joe Fagan
1985.-1991.   Kenny Dalglish****
1991.   Ronnie Moran
1991.-1994.   Graeme Souness
1994.-1998.   Roy Evans
1998.   Roy Evans /   Gérard Houllier
1998.-2004.   Gérard Houllier
2004.-2010.   Rafael Benítez
2010.- 2011.   Roy Hodgson
2011.- 2012.   Kenny Dalglish
2012.- 2015.   Brendan Rodgers
2015.-   Jürgen Klopp

* najduže upravljao klubom, punih 19 godina
** imao najviše odigranih utakmica (783), od bilo kojeg drugom menadžera
*** najuspješniji menadžer Liverpoola ikada; osvojio 19 trofeja[12]
**** postao prvim menadžerom koji je ranije bio igrač u engleskom fudbalu

Istaknute ličnosti kluba uredi

Nekadašnje zvijezde

Sadašnje zvijezde

Kolekcija trofeja uredi

broj osvojenih trofeja naziv trofeja / titula godina osvajanja
x18 <samo Mančester Junajted ima više-19) Premier League,
naslov prvaka engleske nogometne Premier lige
(Division 1 1888-1992)
1900/01, 1905/06, 1921/22, 1922/23, 1946/47, 1963/64, 1965/66, 1972/73, 1975/76, 1976/77, 1978/79, 1979/80, 1981/82, 1982/83, 1983/84, 1985/86, 1987/88, 1989/90
  x7 FA Cup,
kup Engleske fudbalske asocijacije
1965, 1974, 1986, 1989, 1992, 2001, 2006
  x7 Football League Cup,
ili Liga kup
1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003
  x15 FA Community Shield 1964, 1965, 1966, 1974, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1986, 1988, 1989, 1990, 2001, 2006
x5 UEFA Champions League,
Liga prvaka
1977, 1978, 1981, 1984, 2005
x3 UEFA Europa League,
Liga Europa
1973, 1976, 2001
x3 UEFA Supercup,
Superkup
1977, 2001, 2005

Finala za pamćenje uredi

Liverpool FC je treći fudbalski klub u Evropi po broju osvojenih naslova pobjednika UEFA Lige prvaka (ukupno 5 titula). Pet trofeja Lige prvaka za Liverpool FC predstavlja engleski rekord, a jedino su više titula osvojili Real Madrid CF iz Španije (9 titula) i AC Milan iz Italije (7 titula). Utakmica s AC Milanom koja se igrala 2005. godine u Istanbulu, proglašena je za najbolju utakmicu dekade u evropskim takmičenjima. Liverpool FC je također igrao u finalu Lige prvaka 2007. godine u Atini, gdje je poražen od AC Milana s 2-1.

* ranije se takmičenje UEFA Liga prvaka zvalo Kup prvaka (šampiona)

Rekordi i nagrade uredi

Prvu utakmicu koju je Liverpool FC odigrao, dobio je rezultatom 8-0 protiv Higher Waltona u Lancashire ligi. Ian Callaghan drži rekord po broju nastupa za klub – odigrao ukupno 857 utakmica za Liverpool FC (19 sezona od 1958.-1978.), kao i po broju nastupa u utakmicama Engleskog fudbalskog prvenstva (ukupno 640 utakmica). Preko 500 nastupa za Liverpool FC ima i Jamie Carragher.

Rekorder svih vremena po broju golova za Liverpool FC je Ian Rush koji je dao 346 golova. Drugi po broju golova je Roger Hunt (245 golova), a treći je Gordon Hodgson (240 golova). Hodgson je postavio rekord od 17 het-trikova za Liverpool FC. Pet je fudbalera koji su igrajući za Liverpool FC postigli 5 golova u jednoj utakmici: John Miller, Andy McGuigan, John Evans, Ian Rush i Robbie Fowler. Steven Gerrard je fudbaler Liverpoola koji je dao najviše golova na evropskim takmičenjima (ukupno 29).

Najveća pobjeda koju je Liverpool FC ostvario je 11-0 protiv kluba Strømsgodset IF 1974. godine. 1989. godine Liverpool FC je na Anfieldu pobijedio Crystal Palace s 9-0[13]. Najveći poraz fudbaleri Liverpoola su doživjeli 1954. kada ih je Birmingham City savladao s 9-1. Pobjeda Liverpoola od 8-0[14] protiv Beşiktaşa J.K. najveća je u historiji UEFA Lige prvaka.

Po izboru navijača (oko 110.000 navijača glasalo na anketiranju) 2006. godine, tri najistaknutija fudbalera Liverpoola svih vremena su Kenny Dalglish, Steven Gerrard i Ian Rush. Nagrade za uspjeh u Liverpoolu dobila su 3 igrača: Michael Owen, Ian Rush i Steven Gerrard. Owen je dobio prestižnu nagradu Ballon d'Or, Rush koji je postigao 32 gola 1984. godine dobio je evropsku zlatnu kopačku, a Gerrard je izabran za klupskog fudbalera godine 2005. po izboru UEFA-e.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi