Koš

(Preusmjereno sa stranice Košara)

Koš (košara, košarica, korpa, sepet) je rešetkasta posuda izrađena preplitanjem fleksibilnih biljnih vlakana, kao što su vrbove grančice, trave, sitovi i bambusi, ili od traka plastike i drugih sintetičkih materijala.[1] Zanat za izradu koševa naziva se košaraštvo.[2] Osnovni oblik imenice je "koš" i od njega potječu drugi nazivi (i u drugim oblastima). U srpskohrvatskom jeziku najčešće korišteni oblik je košara.

Koš
Razni tipovi košara
Razni tipovi košara

HistorijaUredi

 
Koš ispleten od pruća vrbe.

Najstarije dosad pronađene košare su iz neolita, a pronađene su u Egiptu, Peruu i južnoj Španjolskoj.[1]

MaterijalUredi

Zavisno od podneblja, materijal za izradu je vrlo različit: šiblje, rogoz, slama, trava, trska, bambus, ratan, palme itd. U novije vrijeme košare se izrađuju od žice i plastike.

Na području Hrvatske najčešće korišteni materijal za izradu većih koševa su šibe od pletarske vrbe, lijeske i od vinove loze, te slama i rogoz za manje košare i košarice.

VrsteUredi

 
Tehnika pletenja s kosturom.

Košara, košarica, koška, korpa i sepet su inačice i/ili drugi nazivi za koš, zavisno od veličine i područja na kome se proizvode i koriste.

 • Koš je obično većih dimenzija, izrađen od debljih šiba vrbe, lijeske ili vinove loze. Služi kod branja, za nošenje i čuvanje raznih poljoprivrednih i drugih proizvoda (kukuruza, krumpira, grožđa, jabuka, šljiva, ogrijevnog drva...)
 • Košara je najčešće korišteni sinonim za koš, ali se u stvari košara i koš razlikuju po veličini i materijalu za izradu. Materijal za izradu košara je raznovrstan, zavisno od namjene. Tako se u poljoprivredi koriste naprijed nabrojani prirodni materijali, pleteni na tradicionalan način. Ponegdje u kućanstvima i uredima za odlaganje otpada još uvijek se koriste tradicionalne košare, ali su većim dijelom, kao i na drugim mjestima (javne površine, trgovine, bolnice, restorani itd.), zamijenjene praktičnijim materijalima - plastikom, žicom ili metalnom mrežom.
  Iznimno, košare mogu biti i većih dimenzija, kao što je na primjer košara ("gondola") kod zračnih balona.
 • Košarica je manja košara, izrađena od tanjih materijala (tanje vrbove šibe, slame, trave, rogozine). Služi za spremanje ili nošenje manjih ili osjetljivih proizvoda (jaja, gljiva, kruha), a često se koristi i kao ukrasni predmet.
 • Koška[3] je vrsta košare s podlogom od drveta i jednom ravnom stranom. Naziv se koristi u nekim područjima Hrvatske (Pokuplje, Hrvatsko zagorje, Podravina).
 • Korpa[4][5] je sinonim za košaru. Naziv potječe od njemačke riječi korb, odnosno latinske corbis. Deminutiv je "korpica".
 • Sepet (sepetka) je regionalni naziv za košaru, porijeklom iz turskog jezika.

IzradaUredi

Glavni članak: Košaraštvo
 
Tehnika spiralnog pletenja.

Načelno se primijenjuju dvije tehnike pletenja, ovisno o korištenom materijalu i veličini predmeta:

 • Pletenje s kosturom primijenjuje se pri korištenju šiba: oko kostura, koji čine zrakasto raspoređene i ukrižene deblje šibe, prepleću se tanje elastične šibe. Ovom tehnikom pletu se koševi, košare, te predmeti koji nisu koševi (demižoni, kolijevke i drugi namještaj).
 • Spiralno pletenje primijenjuje se pri radu s tanjim i elastičnim materijalima: strukovi slame (obično ražene) slažu se i spiralno upliću. Ovom tehnikom izrađuju se manje košare i košarice, te razni ukrasni predmeti.

IzvoriUredi

 1. 1,0 1,1 Basketry (engleski). Encyclopaedia Britannica. Pristupljeno 7. 11. 2019. 
 2. "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, svezak 6, str. 189, Zagreb, 2004. ISBN 953-6036-36-3
 3. "Sjetom starih zanata", odjeljak "Pletarstvo i košaraštvo" na web stranici "Šokački portal", [mrtav link]
 4. Bratoljub Klaić, "Rječnik stranih riječi", str. 743, Nakladni zavod MH, Zagreb 1984.
 5. "Leksikon Minerva", stupac 729, Minerva nakladna knjižara, Zagreb 1936.

Vanjske vezeUredi