Obična lijeska

Za ostala značenja, vidi Obična lijeska (razvrstavanje).

Obična lijeska (lat. Corylus avellana) je vrsta lijeske koja raste na područjima Europe i Azije. Obično je to grmolika biljka koja doseže 3 − 8 m visine, ali može narasti do čak 15 m. Biljka je listopadna, a njeni su listovi zaobljeni, dugi 6 − 12 cm i prekriveni malim dlačicama sa svake strane.

Obična lijeska
List i plod obične lijeske
Naučna klasifikacija
Carstvo: Biljke
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Fagales
Porodica: Betulaceae
Rod: Corylus
Vrsta: C. avellana
Dvojni naziv
Corylus avellana
L.
Muški cvijet obične lijeske

Cvijet se stvara vrlo rano u proljeće, prije lišća. Svaki cvijet može biti muški ili ženski. Muški je cvijet žut i dugačak 5 − 12 cm, a ženski vrlo mali, velikim dijelom skriven u pupoljku, samo s kratkim svijetlo-crvenim laticama (1 − 3 mm) koje izlaze van.

Plod je orašasto voće koje sazrijeva u malim grozdovima, oko 1 − 5 komada u svakom. Svaki od njih se nalazi u svojoj "ljusci" sličnoj smotanom listu. Ona pokriva tri četvrtine ploda. Plod je sa svih strana zaobljen, 15 − 25 mm dugačak i 12 − 20 mm širok, žuto-smeđe boje s malo blijeđim urezom na sredini. Kada sazrije, plod ispada iz ljuske, a to je oko 7 − 8 mjeseci poslije oprašivanja. Taj se orašasti plod često koristi u prehrani i proizvodnji različitih kolača i slatkiša.

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Obična lijeska
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Obična lijeska
 Wikivrste imaju podatke o: Obična lijeska