Julianne Moore (3. 12. 1960.-) je američka glumica, nagrađena Oskarom i Zlatnim globusom.

Julianne Moore
glumica, producentica
Na venecijanskoj Mostri, septembar 2009
Biografske informacije
RođenjeJulie Anne Smith
3. 12. 1960. (1960-12-03) (dob: 63)
Fayetteville, Sjeverna Karolina, SAD
Supružnik
John Gould Rubin
(1986–1995)
Bart Freundlich
(2003–danas)
Djeca2
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, producentica
Opus
Djelatni period1982–
Znamenite uloge
Maggie Amber Waves u Boogie Nights

Biografija uredi

Detinjstvo uredi

Džulijana je rođena u mestu Fort Brag, nedaleko od Fejetvila, Severna Karolina. Njena majka Eni Maklejn, emigrantkinja iz Škotske, radila je kao školski psiholog, a otac - Piter Mur Smit (poreklom iz Nju Džerzija), bio je sudija, advokat, pilot i vojni kapetan. Ima mlađu sestru Valeri i mlađeg brata - Pitera Mura Smita Trećeg, pisca. Odrastajući kao vojno dete, Džuli se sa porodicom selila po raznim američkim gradovima, a živela je i u Frankfurtu na Majni, Nemačka, gde je 1979. završila srednju školu. Diplomirala je na Univerzitetu lepih umetnosti u Bostonu.

Karijera uredi

Počeci uredi

Džulijen se 1983. godine preselila u Njujork, gde je radila kao konobarica, dok nije dobila svoju prvu ulogu. Bila je to dvostruka uloga, lik Sabrine/Freni Hjuz u sapunici Kako se svet okreće, koju je Murova igrala do 1988. godine. Ujedno, to je bila i njena prva nagrađena rola - 1987. godine dobila je Emi za najbolju glumicu u tv seriji. Prve uloge na filmu, dobila je devedestih godina: Beni i Džun, Begunac, Telo kao dokaz i drugi. Uloga u drami Kratki rezovi iz 1993. godine, donela je veću popularnost i priznanja filmske kritike, ali i dve veće uloge, koje su joj donele finansijsku dobit: 1995. godine uloga u romansi Devet meseci sa Hju Grantom, i 1997. u blokbasteru Izgubljeni svet: park iz doba Jure u režiji Stivena Spilberga. Uloga u filmu Vanja iz ulice br. 42 smatra se prekretnicom u njenoj karijeri, kada je prestala biti blokbaster glumica.

1995 - 2004: „Daleko od raja“ uredi

Za veoma kratko vreme, krajem devedestih i početkom novog milenijuma, Džulijen Mur je bila nominovana za gotovo sve nagrade koje jedna glumica može dobiti. Veliki broj njih je i osvojila, ali su joj one najznačajnije ipak izmakle. Naime, za ulogu u filmu Noći bugija iz 1997. godine prvi put je nominovana za Oskar za najbolju sporednu glumicu, Zlatni globus i Nagradu Udruženja glumaca. Dve godine kasnije, film Kraj jedne ljubavne priče sa Ralfom Fajnsom donosi joj nominacije za pomenute nagrade ali i drugu nominaciju za Oskar za najbolju glavnu glumicu. Film Daleko od raja iz 2003. godine je njen najuspešniji film u karijeri - za interpretaciju žene koja otkriva da joj je muž homoseksualac i da je godinama vara, dobila je čak dvadeset nagrada širom sveta, među kojima i Volpi pehar na Venecijanskom Bijenalu, ali ne i Oskar za najbolju glavnu glumicu za koji je bila nominovana. Te godine je bila i četvrti put nominovana za Oskar za najbolju sporednu glumicu, za ulogu u istorijskoj drami Sati, sa Nikol Kidman i Meril Strip, ali ni njega nije dobila. Iz tog perioda su i njeni drugi, uspešni filmovi: Veliki Lebovski iz 1998, sa Džefom Bridžisom, Idealni suprug iz 1999, sa Rupertom Everetom (za koji je nominovana za Zlatni globus), Magnolija sa Tomom Kruzom, kao i tri filma iz 2001. godine: horor Hanibal sa Entonijem Hopkinsom, naučnofantastični Evolucija i Luka ljubavi sa Džudi Denč, Kejt Blančet i Kevinom Spejsijem.

2005 - 2010: „Samac“ i „Deca su u redu“ uredi

 
Murova na Berlinskom filmskom festivalu 2010.

Karijera Džulijen Mur nastavlja da ide uzlaznim tokom i njena popularnost ne jenjava, iako do 2009. godine nijednim filmom nije bila zastupljena na dodeli filmskih nagrada. 2005. godine izlaze dva njena hit-filma: Zakoni privlačnosti i Izbrisano sećanje, za koji je nominovana za Saturn za najbolju glumicu. Sledeće godine tumači glavnu ulogu u romantičnoj komediji Veruj čoveku sa Dejvidom Duhovnim, kao i u blokbasteru Potomci. 2008. godine našla se u dve glavne uloge: u kontraverznoj biografskoj drami Okrutna ljubav, i u filmskoj adaptaciji romana Slepilo - Žozea Saramaga, za koju je drugi put bila nominovana za nagradu Saturn za najbolju glumicu. Tada je izabrana za jednu od najboljih glumica devedestih godina, a magazin The Guardian je proglasio najtalentovanijom glumicom svoje generacije.

Godine 2009. Džulijen Mur se vraća na filmske festivale i dodele nagrada u velikom stilu - ulogom nesrećne Čarli, u filmu Samac Toma Forda. Naime, Čarli je godinama zaljubljena u svog najboljeg prijatelja (Kolin Firt), koji je gej! Nominovana je za brojne nagrade, između ostalih i za Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, a Piter Trejvers iz Roling Stouna je njenu izvedbu nazvao eksplozivno dobrom.

Sledeće godine, glumi Džuls u filmu Deca su u redu - porodičnoj drami o životu lezbijskog para. Za ulogu njene partnerke - Nik, Anet Bening je čak dobila nominaciju za Oskar za najbolju glavnu glumicu. Brojni filmski kritičari smatraju da je performans Džulijen Mur u ovom filmu potcenjen. Glumica je za ovu ulogu samo nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (komedija) i za BAFTA nagradu za najbolju glavnu glumicu.

Pisanje uredi

U oktobru, 2007. godine, Džulijen Mur je imala svoj debi kao književnica. Objavila je dečju knjigu FrackleFace Strawberry, baziranu na njenim iskustvima iz detinjstva. Dve godine kasnije izdala je još jednu zbirku priča pod nazivom Freckleface Strawberry and the Dodgeball Bully.

Gej glumica uredi

 
Sa Tomom Fordom na 66-oj Mostri, u Veneciji

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Džulijen Mur je ostvarila velik broj gej-uloga ili uloga u gej-filmovima, čak više nego bilo koja druga glumica ikada. Njen prvi gej-film je ujedno i njen najnagrađivaniji film u karijeri - Daleko od raja. Ovde je Džulijen u ulozi Keti Vitaker - žene koja je godinama srećno živela sa svojim suprugom, čiji život dobija drugi pravac kada otkrije da on ima ljubavnika. Iste godine, u drami Sati tumači lik Lore Braun, tridesetogodišnje Amerikanke, koja naizgled vodi klasičan život domaćice i majke, ali koja započinje vezu sa svojom mladom komšinicom. U filmu Okrutna ljubav iz 2008. godine, Murova je u ulozi majke koja ne može da se pomiri sa činjenicom da je njen sin homoseksualac, i koja na sve načine pokušava da to izleči. Godinu dana kasnije igra u filmu Samac Toma Forda, koji je zvanično gej, a 2010. godine u Deca su u redu sa Anet Bening. Džulijen Mur danas ima veliki broj fanova istopolnog seksualnog opredeljenja, i smatra se jednom od najvećih gej-ikona iz sveta filma.

Aktivan je borac za legalizaciju istopolnih brakova.

Privatan život uredi

Džulijen se dva puta razvela. Od 1996. godine živi sa režiserom Bartom Frundlikom, sa kojim se venčala 2003. godine. Imaju dvoje dece - Kejleba i Liv. Žive na Menhetnu.

Filmografija uredi

Godina Naslov filma Uloga Bilješka
1982. Timerider Technician
1988. Laughterhouse II Julie
1990. Tales from the Darkside: The Movie Susan
1990. An Adult Comedy Glavna uloga
1992. Ruka koja njiše koljevku Marlene Craven
The Gun in Betty Lou's Handbag Elinor
1993. Body of Evidence Sharon Dulaney
Benny & Joon Ruthie
Bjegunac Dr. Anne Eastman
Kratki rezovi Marian Wyman
1994. Vanya on 42nd Street Yelena
1995. Roommates Beth Holzcek
Safe Carol White
Nine Months Rebecca Taylor
Assassins Electra
1996. Život s Picassom Dora Maar
1997. Jurski park: Izgubljeni svijet Dr. Sarah Harding
The Myth of Fingerprints Mia
Boogie Nights Amber Waves Nominacija za Oskara: najbolja sporedna glumica
1998. Veliki Lebowski Maude Lebowski
Hellcab Distraught Woman
Psiho Lila Crane
1999. Cookie's Fortune Cora Duvall
An Ideal Husband Mrs. Laura Cheveley
A Map of the World Theresa Collins
The End of the Affair Sarah Miles Nominacija za Oskara: najbolja glumica
Magnolija Linda Partridge
2000. The Ladies Man Audrey
Not I Mouth
2001. Hannibal Agent Clarice Starling
Evolution Dr. Allison Reed
The Shipping News Wavey Prowse
2001. World Traveler Dulcie
2002. Daleko od raja Cathy Whitaker Nominacija za Oskara: najbolja glumica
Sati Laura Brown Nominacija za Oskara: najbolja sporedna glumica
2004. Marie and Bruce Marie
Laws of Attraction Audrey Woods
The Forgotten Telly Paretta
2005. The Prize Winner of Defiance, Ohio Evelyn Ryan
2006. Freedomland Brenda Martin
Trust the Man Rebecca
Children of Men Julian
2007. Next Callie Ferris
Nema me Alice
Savage Grace Barbara Daly Baekeland
2008. Blindness
Boone's Lick Mary Margaret
Hateship, Friendship, Courtship
2009 The Private Lives of Pippa Lee
A Single Man Charley

Vanjske veze uredi