John Forbes Nash, Jr.

Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. John Nash.

John Forbes Nash, Jr. (Bluefield, Zapadna Virginia, 13. lipnja 1928. - New Jersey, 23. svibnja 2015.) bio je američki matematičar koji je radio na Teoriji igre (Game theory), diferencijalnoj geometriji i djelom diferencijalnom jednadžbi. Njegove teorije se koriste na području ekonomije, računanja, evolucionarne biologije, umjetne inteligencije, te kod političkih i vojnih teorija. Dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 1994. godine. Po njemu je snimljen film Genijalni um (2001.).

John Forbes Nash, Jr.
John Forbes Nash, Jr. by Peter Badge.jpg
Rođenje 13. jun 1928. (1928-06-13)
Bluefield, Zapadna Virdžinija, SAD
Smrt 23. maj 2015. (dob: 86)
New Jersey, SAD
Prebivalište SAD
Polje matematika, ekonomija
Institucija Massachusetts Institute of Technology
Princeton University
Alma mater Princeton University
Carnegie Institute of Technology (danas dio Carnegie Mellon University)
Akademski mentor Albert W. Tucker
Poznat po Nashov ekvilibrij
Nashov umetnuti teorem
algebarska geometrija
djelomične diferencijalne jednadžbe
Istaknute nagrade Nobelova nagrada za ekonomiju (1994)

Rani životUredi

John Nash je rođen u Bluefieldu. Ime je dobio po svom ocu. Otac mu je bio inženjer elektrotehnike a majka Margaret Virginia Martin je prije udaje radila kao nastavnica. Oba roditelja su htjela visoko obrazovanje za Johna, pa su mu osiguravali enciklopedije, te su mu čak dozvoljavali da polaže napredne matematičke smjerove na obližnjem fakultetu dok je još bio u srednjoj školi. John je dobio stipendiju za Carnegie Institute of Technology, te je magistrirao za samo 3 godine.

Nakon diplomiranjaUredi

R.J.Duffin, bivši profesor na CIT fakultetu i Nashov savjetnik je napisao pismo preporuke sa samo jednom rečenicom: This man is a genius (Ovaj čovjek je genij). Nash je prihvaćen na Harvardu, ali je predsjednik matematičkog odjela na Princetonu, Solomon Lefschetz pozvao Nasha u družinu John S.Kennedya. To ga je uvjerilo da ga na Harvardu manje cijene. Na Princetonu je radio na teoriji ravnoteže. 1950.godine je doktorirao sa 28 stranica rada. Teza,pisana pod nadzorom Alberta W. Tuckera sadrži definiciju za ono što će se kasnije zvati Nashova ravnoteža.

Privatni životUredi

1951. odlazi na MIT. Tu upoznaje Aliciu Lopez-Harrison de Lardé studenticu fizike iz El Salvadora s kojom se vjenčao u veljači 1957. godine. 1959. godine odlazi u bolnicu za duševne bolesti zbog shizofrenije. Ubrzo nakon toga rodio mu se sin John Charles Martin Nash. 1963. se rastavio od Alicie. 2001. se ponovno vjenčaju.

SmrtUredi

23. svibnja 2015. je zajedno sa svojom suprugom poginuo u prometnoj nesreći, koja se dogodila kada je taksi s kojim su putovali udaren od strane drugog vozila.[1]

IzvoriUredi

  1. Smrt Johna Nasha - Telegram.hr, pristupljeno 24. maja 2015.

Vanjske vezeUredi