Ivan Štraus (Kremna, 24. 7. 1928. – Sarajevo, 24. 8. 2018), bio je jugoslavenski i bosanskohercegovački arhitekt slovenačkog porijekla.

Ivan Štraus
Rođenje24 juni 1928
Kremna
Smrt25 august 2018
Sarajevo
DržavljanstvoBosna i Hercegovina, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Zanimanjearhitekt

Biografija uredi

Rođen je 1928. godine u Kremni (današnja Srbija). Od četvrte godine živio je u Banjoj Luci. Studije arhitekture započeo je u Zagrebu 1947. godine, a diplomirao je 1958. godine u Sarajevu pod mentorstvom prof. Muhameda Kadića. Tokom tog perioda je prebolovao tuberkulozu i zarađivao radeći razne poslove, uključujući i sastavljanje križaljki u listu Oslobođenje.

Djelatnost projektanta započeo je kao student arhitekture, 1952. godine, na svom prvom i uspješnom učešću na arhitektonskom konkursu – plave škole u Ostrošcu kod Jablanice, kada su potopljene prvobitne kuće i drugi objekti u vještačkom akumulacijskom Jablaničkom jezeru.

Od tada je osvojio tridesetak vodećih nagrada na javnim jugoslavenskim konkursima, a na dva internacionalna konkursa prve nagrade. Umro je u Sarajevu 2018. godine.

 
Projektantska djela Ivana Štrausa - Hotel Holyday Inni Poslovni centar UNIS
 
Zgrada Elektroprivrede BiH

Ostvarenja uredi

 • Hotel u Foči i upravna i stambena zgrada u centru Sarajeva u saradnji sa trojicom njegovih profesora: Finci, Taubman i Šamanek, 1952. god.[1]
 • Glavna pošta i Muzej pošta u Addis Abebi (sa Z. Kovačevićem), 1964. godine
 • Godine 1965. vodio je radove na rekonstrukciji sinagoge u Sarajevu - (Templu), preimenovane u kulturni centar Đuro Đaković, nazvan po jugoslavenskom komunisti i revolucionaru Đuri Đakoviću. Centar je u to vrijeme imao najsavremwniju kino dvoranu, korištenu i kao kongresna dvorana za političke i kulturne manifestacije, brojne prodavnice, učionice i umjetničku galeriju. Poslije rata 1992-1995 ponovo je promijenio namjenu i nazvan Bosanski kulturni centar
 • Zgrad Opere u Sofiji, Bugarska (sa H. Muhasilovićem),1973. godine
 • Poslovni centar UNIS – dva nebodera u Sarajevu.
 • Hotel Holyday Inn. Zahvaljujući ovom projektu primljen je u Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a kao člana su ga predložili Muhamed Kadić i Husref Redžić, akademici i profesori arhitekture.
Ivan Štraus je kompletna arhitektonska i umjetnička ličnost. On je na prvom mjestu čovjek ideja i kreator prostora, ali on je i arhitekt-graditelj i arhitekt-publicist... Objekti koje je Ivan Štraus projektovao u posljednje vrijeme, u godinama zrele arhitektonske aktivnosti, predstavljaju malu antologiju specifičnih formi – čistih u svojoj geometriji, snažnih u svojim proporcijama, razigranih, ali discipliniranih u svojim ritmičkim kompozicijama i vrlo često smjelih u konstruktivnih rješenjima. Upravo u periodu njegove zrelosti kao umjetnika, forme njegovih objekata su sve smjelije, perfekcija detalja sve naglašenija, likovni vokabular kojim oblikuje svoj svijet arhitekture sve bogatiji. – Akademik Husref Redžić, Sarajevo (iz prijedloga kandidature za izbor Ivana Štrausa u Akademiju nauka BiH 1984).
 • Zgrada Elektroprivrede BiH. Kao posljedica rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1996.), dvije sarajevske zgrade projektovane od strane Štrausa su obnovljene. Prva je zgrada Elektroprivrede BiH na kojoj je radio ponovo nakon rata sa skoro istim projektantskim i izvođačkim timom.[2]
 • Muzej vazduhoplovstva — Beograd. U Srpsku akademiju nauka i umetnosti primljen je 2012. godine zbog Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu, čiji je koncept predstavio još 1969. godine.
 • Stambeni kompleksi u Naselju Sunca, Naselju Radojke Lakić, Šoping centar, sve u Sarajevu itd.
 • Hotel Onogošt u Nikšiću.
 • Hotel u Slanom pored Dubrovnika.
 • Dom kulture (armije) u Derventi.
 • Pres-centar na Bjelašnici, napravljen za Olimpijadu u kolorističkom maniru i maniru malo slobodnijem od gradskog, kasnije i centar za sve ostale zimske sportove. Bio je izgrađen u sportskom duhu i okrenut mladim ljudima, koji tu dolaze. Tokom rata je neznatno oštećen, mogao se popraviti, ali je srušen i napravljen po novom projektu. [3]
 
Crkva svetog Franje Asiškog u Zoviku kod Brčkog

Sakralna arhitektura uredi

Njegova najbolja sakralna ostvarenja su ona za Bosnu Srebrnu, provinciju bosanskih franjevaca. Glavno obilježje ove faze Štrausovog stvaralaštva je upotreba jakih geometrijskih oblika u cilju stvaranje jedinstvenog molitvenog prostora. O Štrausovoj sakralnoj arhitekturi, arhitekt Mihajlo Mitrović je napisao:

Cio ovaj ciklus neponavljanih i originalnih likovnih sklopova ima savršeno prepoznatljiv zajednički imenitelj: potpunu bezornamentalnost, majstorski oblikovanu lapidarnost formi, i suverenu prisutnost primarnih konstrukcija, koje tvore podlogu najneobičnijim kutcima, dozirane sakralne tajanstvenosti. Štrausovi zvonici su posebna storija, čista euklidovska planimetrija, a interpretacija krsta, lucidan izazov najstarijem i najjednostavnijem hrišćanskom simbolu. Elem, Štrausov ciklus sakralne arhitekture zaodenut je neobičnom ljepotom. Svaka ljepota je događaj, a najtrajniji je onaj ugrađen u neimarskom slogu.

Knjige uredi

 • Nova bosanskohercegovačka arhitektura – 1977.
 • 15 godina bosanskohercegovačke arhitekture - 1987.
 • Arhitektura XX vijeka u ediciji "Umjetnost na tlu Jugoslavije" – 1987, sa grupom autora
 • Arhitektura Jugoslavije - 1991.
 • Sarajevo – l'architecte et les barbares" – Paris, 1994.
 • Arhitekt i barbari - 1995.
 • Arhitektura Bosne i Hercegovine od 1945 do 1995 – 1998
 • Arhitektura Jugoslavije – prošireno i dopunjeno izdanje – 2013.


Reference uredi

Literatura uredi

 • Štraus, Ivan (1977). Nova bosanskohercegovačka arhitektura location=Sarajevo. Svjetlost. OCLC 3708713. 

Vanjske veze uredi