Homer Džej Simpson (engl. Homer Jay Simpson) je izmišljeni lik u crtanoj televizijskoj seriji "Simpsonovi". Glas mu je dao Dan Kastelaneta i prvi put se pojavio na televiziji u "Šou Trejsi Ulman" pod nazivom "Laku noć". On je jedan od pet članova porodice i postao je najpopularniji i najuticajniji lik u seriji . Homer oslikava nekoliko stereotipova američke radničke klase: on je prost, predebeo, nesposoban, trapav, nepromišljen i na granici alkoholizma . Uprkos rutini njegovog predradskog života, on je imao nekoliko neverovatnih iskustava. Povremeno je pokazivao veliki intelekt i spremnost kad god bi to situacija zahtevala, kao i integritet koji oslikava njegove vrednosti uključujući surovu odanost i zaštitnicki odnos prema porodici. Kastelaneta ga opisuje kao "psa zarobljenog u telu čoveka. On je neverovatno odan – ne potpuno čist – ali morate ga voleti."[1]

Lik Simpsonova
Homer Simpson
Godina 36 - 40 (zavisi od epizode)
Pol muški
Boja kose Braun
Posao Inspektor sigurnosti u sektoru 7G u nuklearnoj hidrojcentrali Springfilda
(vidi još Spisak poslova Homera Simpsona)
Rođaci Žena: Mardž
Deca: Bart, Lisa i Megi
Roditelji: Abraham i Mona
Glumac Dan Kastelaneta

Homera je osmislio crtač Met Grening i dao mu ime po svom ocu. Imao je televizijski debi 19. aprila 1987. u Šou Trejsi Ulman "Laku noć". U ovom kratkom delu iu ranim epizodama njegov glas je bio slaba imitacija Volter Mataua ali vremenom je prerastao u dubok glas tokom druge i treće sezone polučasovne emisije, dozvoljavajući Homeru da pokrije puniji opseg emocija. Homer je od tada postao jedan od najuticajnijih izmišljenih likova a novine Ujedinjenog Kraljevstva "The Sunday Times" su ga opisale kao najveću komičnu kreaciju modernog doba[2]. On je bio inspiracija čitavoj liniji robe i njegova uzrečica, iznervirani urlik "Dou!" je uvršćen u Oksfordski rečnik engleskog jezika.

Uloga u "Simpsonovima" uredi

Biografija uredi

Iako "Simpsonovi" imaju neodređeno vreme u kome likovi ne stare a serija je smeštena u trenutnu godinu, određeni datumi su dati iako su ponekad kontradiktorni . Homera su roditelji Mona Simpson i Abraham Simpson odgajali na farmi. Sredinom 1960-tih godina, kada je Homer imao izmedju 9 i 11 godina, Mona je pobegla iskrivala se zbog kršenja zakona[3]. Homer je išao u srednju školu u Springfildu i na završnoj godini 1974. se zaljubio u Mardž Buvije. Mardž je zatrudnela sa Bartom dok je Homer radio na terenu mini golfa i njih dvoje su se venčali u maloj kapeli izvan granica države. Posle toga Homer je osigurao posao u nuklearnoj elektrani u Springfildu. Mardž je ponovo zatrudnela sa Lisom i ubrzo posle toga par je kupio svoju prvu kuću. Homer je prihvatio posao u kuglani ali, nažalost po Homera, Mardž je zatrudnela sa Megi odmah pošto je započeo novi posao i, pošto nije mogao da izdržava porodicu, vratio se u elektranu. Uprkos tome što prošle epizode tvrde da su se Bart i Lisa rodili 1980. epizoda "That's 90's Show" iz devetnaeste sezone protivureči svemu tome i otkriva da su Homer i Mardž živeli u 90tim godinama pre rođenja Barta.

Homer je prvo imao 34 godine ali, kako su pisci starili, shvatili su da i on izgleda malo starije, pa su mu promenili godine u 38. Homerove godine su se menjale kako je serija napredovala, imao je 36 u ranim epizodama pa 38 u osmoj sezoni a 40 u osamnaestoj sezoni, iako su u tim sezonama njegove godine nestalne.

Ličnost uredi

Homer objedinjuje nekoliko stereotipova američke radničke klase: on je prost, predebeo, nesposoban, trapav, nepromišljen i na granici alkoholizma. Njegova ličnost je stalna glupost, lenjost i ekspolizivni bes. On ima nizak nivo inteligencije a režiser Dejvid Silverman ga opisuje kao "kreativno brilijantnog u svojoj gluposti." Homer pokazuje neverovatnu lenjost prema poslu, on je previše debeo i "posvećen svom stomaku". Dan Kastelaneta ga opisuje kao "psa zarobljenog u telu čoveka. On je neverovatno odan – ne sasvim čist – ali morate ga voleti." On ne može dugo da zadrži pažnju na jednoj stvari, prateći samo svoj nagon, što se slaže sa njegovim kratkim strastima prema raznim hobijima i onim čime se bavi, ali onda "menja svoje mišljenje kada stvari krenu loše." Homer je sklon emotivnim ispadima: veoma je zavidan prema svojim komšijama, porodici Flenders, i lako se razbesni na Barta i često ga davi. Ne pokazuje kajanje zbog toga i ne pokušava da sakrije to što radi od ljudi van svoje porodice, čak pokazujući zapostavljanje dobrobiti svog sina i na druge načine, kao što su ostavljanje Barta samog u luci. Ove radnje se mogu pripisati neshvatanju Homera da ima odgovornost .

Dok Homerova nepromišljenost često uznemirava porodicu, on se takođe pokazao kao iznenađujuće brižan otac i muž: u epizodi "Lisa kraljica lepote" on je prodao svoju obožavanu vožnju u Daf lađi i iskoristio novac da prijavi Lisu na izbor za lepoticu da bi se ona bolje osećala, u epizodi "Pupoljak ruže" on se odrekao svoje šanse da bude bogat da bi dopustio Megi da zadrži dragog medu, u epizodi "Radio Bart" on je samostalno pokušao da iskopa Barta pošto je upao u bunar iako Homer mrzi fizički rad uopšte, a u epizodi "Podeljeni Milhaus" on je priredio iznenađenje za drugo venčanje sa Mardž da bi se iskupio za njihovu očajnu prvu ceremoniju venčanja, i čak je otišao tako daleko da je angažovao jednog od Dobi Braće kao deo orkestra i razveo se od Mardž što je učinilo njihovo drugo venčanje "pravim".

Homer ima nizak nivo inteligencije od 55 zahvaljujući svom naslednom "Simpson genu", svom problemu sa alkoholom, izloženosti radioaktivnom otpadu, hroničnoj traumi lobanje. Homerova inteligencija je navodno skočila 50 poena naviše kada mu je izvadjena olovka što ga je dovelo do nivoa od 105, malo iznad proseka, međutim olovka mu je ponovo usađena, što mu je snizilo nivo inteligencije na prvobitnih 55. Količina Homerovog mozga koji još uvek funkcioniše je takođe pod znakom pitanja. u jednom trenutku u seriji Homer je navodno izgubio 5% svog mozga posle kome i izgubio je 20% kada mu je cev pala na glavu u nuklearnoj elektrani. Homer se često raspravlja sa sopstvenim umom; ovakvi trenuci su iskazani monologom. Homerov mozak ima dosta neizvesnih saveta, koji ili pomažu Homeru da donese prave odluke ili su potpuno pogrešni. Čak je i postao potpuno osujećen da ga je, kroz zvučne efekte, napustio u epizodi "Brat sa iste planete."

Karakter uredi

Stvaranje uredi

Met Grening je prvo osmislio Homera i ostatak porodice Simpson u holu kancelarije Džejms L. Bruksa. Pozvan je da postavi seriju kratkih crtanih filmova, i nameravao je da predstavi seriju "Život u paklu". Kada je shvatio da će crtanje "Života u paklu" zahtevati da poništi izdavanje prava za svoje životno delo[4], Groning je odlučio da ode u drugom pravcu užurbano skecirajući svoju verziju nefunkcionalne porodice i nazvao je likove po članovima svoje porodice. Homer je dobio ime po Groningovom ocu Homeru Groning[4][5] no osim toga Homer ima malo zajedničkog sa Gronigovim ocem[6].

Homer je onda imao svoj debi sa ostatkom klana Simpson 19.aprila 1987. u Šou Trejsi Ulman "Laku noć"[7]. Homerovo srednje slovo "DŽ" je skraćeno od Džej[8].

Cela porodica je osmišljena tako da se može prepoznati u siluetama[9]. Osobine izgleda Homerovog lika se uopšte ne koriste kod drugih likova, na primer, u kasnijim sezonama, ni jedan lik osim Homera i Lenija Lenarda nema sličnu liniju brade[10]. Kada je Groning crtao Homera, stavio je svoje inicijale u liniju kose i uveta lika: kosa podseća na "M" a desno uvo na "G" . Groning je odlučio da bi ovo i suviše odvlačilo pažnju i ponovo je osmislio uvo koje izgleda normalno. On još uvek crta uvo kao "G" kada crta slike Homera za obožavaoce.[11]. U nekim ranim epizodama, Homerova kosa je bila više zaokružena nego šiljata zato što je Ves Arčer mislio da bi trebalo da bude pomešano. Homerova kosa je sada dosledno šiljata[12]. Tokom prve tri sezone, Homerov izgled za neke snimke izbliza je uključivao male linije koje su trebale da budu obrve. Met Groning je bio veoma protiv toga i one su kasnije izbačene[12].

Razvoj lika uredi

Homerovo ponašanje se nekoliko puta menjalo tokom serije. U ranijim sezonama Homer je bio zabrinut da će njegova porodica da učini da on izgleda loše. To se kasnije promenilo tako da on ne brine kako ga drugi doživljavaju[13]. U ranijim sezonama, on je prikazan kao fin i iskren, ali kasnije je postao bezobrazniji i više žao. Obožavaoci su nazvali neke kasnije reinkarnacije lika "Jerkas Homer"[14]. Pri uredjivanju Simpsonovi na filmu nekoliko scena su promenjene ili na neki način ublažene da bi Homer bio simpatičniji[15]. Homer je takođe postao gluplji tokom godina. Pisci objašnjavaju da ovo nije učinjeno namerno već se jednostavno desilo tokom godina zbog potrebe da se nadmaše prethodne šale[16].

2005. godine "Simpsonovi" su adaptirani za arapsku televiziju. Homer je dobio ime Omar Semsun i nekoliko odlika njegovog lika su promenjene: pio je "sok" umesto piva, nije jeo slaninu ili krofnu[17] i nije posećivao Moov bircuz[18]. Serija se nije postigla uspeh i emitovano je samo 34 od adaptirane 52 epizode[18].

Glas uredi

Dan Kastelaneta je pozajmio glas Homeru i još nekoliko likova, uključujući Homerovog oca Ejba. Kastelaneta je bio stalni član u "Šou Trejsi Ulman" i bavio se pozajmljivanjem glasa u Čikagu zajedno sa Deb Lakusta. Glasovi su bili potrebni za kratke filmove pa su producenti odlučili da pitaju Kastelanetu i još jednog člana tima Džuli Kavner da pozajme glas Homeru i Mardž radije nego da unajme još glumaca[1][19]. Homerov glas zvuči drugačije u kratkim filmovima nego i ranijim epizodama polučasovnog programa. Njegov glas je prvo zvučao kao loša imitacija Volter Mataua, ali Kastelaneta nije mogao "da dobije veću moć iz tog glasa"[1] i nije mogao da podnese imitaciju Mataua na snimanjima koja su trajala 9-10 sati i morao je da nađe nešto lakše[20]. Kastelaneta je "odustao od ovog glasa"[19] i razvio ga je u grublji i smešniji glas tokom druge i treće sezone polučasovnog programa, dozvoljavajući Homeru da pokrije veći opseg emocija[21]. Da bi izveo Homerov glas, Kastelaneta spušta bradu do grudi[1] i priča se da "pušta svoj IQ da ode"[22]. Dok je u ovom stanju, on je slučajno proizveo nekoliko Homerovih glupih primedbi[22] kao što je "tako sam pametan, p-a-m-t-a-n" iz episode "Homer ide na koledž" što je bila prava greška Kastelanete[23].

Do 1998. godine Kastelaneta je bio plačen 30'000 američkih dolara po sezoni a posle raspave o plati on je bio placen 125'000 dolara po epoizodi do 2004. godine. Te godine je doslo do još jedne rasprave i glumci koji su pozajmivali glas u zahtevali 360'000 dolara po epizodi[24]. Stvar je rešena mesec dana kasnije[25] i Kastelaneta sada zarađuje 250'000 dolara po epizodi[26].

Prijem kod publike uredi

Homer je bio na drugom mestu Top 50 Najboljih crtanih likova časopisa TV Vodič 2005. godine, iza Duška Dugouška[27]; na petom mestu 100 Najboljih TV likova časopisa Bravo, jedan od samo četiri crtana lika na listi[28], i britanski TV gledaoci su ga izglasali za najboljeg TV lika svih vremena[29]. U 2007. "Entertainment weekly" je stavio Homera na deveto mesto njihove liste "50 Najvećih TV ikona"[30]. Homera su novine Britanskog Kraljevstva The Sunday Times opisale kao najbolju crtanu kreaciju modernog doba napisavši "Svakom dobu trebaju velikani, utešni gubitnici, voljeni, mediokriteti bez pretenzija. I mi imamo našeg Homera Simpson "i" Homer je dobar zato što je iznad svega sposoban da mnogo voli. Kada je sve gotovo on uvek radi pravu stvar za svoju decu – on nikada nije neveran uprkos nekoliko prilika[31]. "Homer je takođe bio pobednik u britanskom istraživanju koje je odredilo kog crtanog lika bi narod voleo da vidi kao Predsednika Sjedinjenih Država[32].

Den Kastelaneta je osvojio nekoliko nagrada za pozajmljivanje glasa Homeru, uključujući nagradu Emi za "Neverovatno izvodjenje glasa" 1992. u "Lisin poni"; 1993. u "Gospodin Plou" i 2004. u "Danas, ja sam klovn" iako je u ovom slučaju nagrada bila za glas "raznim likovima" a ne samo Homeru [33]. U 2004. Kastelaneta i Džuli Kavner (glas Mardž) su osvojili Nagradu mladih umetnika za "Najpopularnije mamu i tatu u TV seriji"[34]. 2005. godine Homer i Mardž su bili nominovani za Nagradu tinejdžerskog izbora za "Izbor TV roditeljskih lekcija"[35]. Razne epizode u kojima je najviše bilo Homera su osvojile Nagrade Emi za neverovatan crtani program uključujući "Homer protiv Lise i osma zapovest" iz 1991., "Lisino venčanje" iz 1995. , "Homerova fobija" iz 1997., "Krah titana" iz 1998., "HOMЯ" iz 2001. i "Tri momka Konda" iz 2003.

Kulturni uticaj uredi

"Simpsonovi" su preporučeni za proučavanje sociologije studentima na modernim fakultetima[36]. Knjiga "Simpsonovi i filosifija: Homerovo Dou!" uključuje deo koji analizira Homerov lik iz perspektive Aristotelove etike vrednosti[37]. 2003. godine Met Groning je otkrio da je njegov otac, po kome je Homer dobio ime, bio Kanađanin[38], i rekao je da je to učinilo i Homera Kanadjaninom. On je kasnije postao počasni građanin Vinipega u Kanadi, zato što se verovalo da je Homer Groning bio iz glavnog grada Manitobe, iako neki kažu da je ustvari rođen u Saskečuanu[39].

2007. godine lik Homera je naslikan pored figure džina Cerne Abas u Dorsetu u Engleskoj kao deo promocije "Filma o Simpsonovima". To je proizvelo bes među lokalnim neopaganima koji su izveli "kišnu magiju" da pokušaju da speru nacrtano[40].

Petogodišnja studija među više od 2'000 sredovečnih ljudi u Francuskoj je utvrdila moguću vezu između težine i funkcije mozga, nazvanu "Sindrom Homera Simpson"[41]. Rezultati testa memorije reči su pokazali da su ljudi sa BMI od 20 (što se smatra zdravim nivoom) zapamtili u proseku 9 od 16 reči. U međuvremenu, ljudi sa BMI od 30 (u okviru gojaznosti) su zapamtili u proseku samo 7 od 16 reči[41].

Dou! uredi

Homerova sveprisutna uzrečica "Dou!" je dodata u Oksfordski rečnik engleskog jezika 2002.[42] bez apostrofa. Govorna reč Dou je zaštićena u 20th Century Fox[43]. Obično se predstavlja u scenarijima za serije kao "(iznervirano gundjanje)", i tako se speluje u zvaničnim naslovima nekoliko epizoda. Neke epizode imaju varijacije ove reči kao u "Bart Tame", kada Homer kaže "Douet!" ili u "Filmu o Simpsonovima" kada Homer viče "d’oooome!"[44].

Kada je Dan Kastelaneta, glas Homera, prvi put zamoljen da uzvikne "Dou!, on je to izveo kao nacrtano "d’ooooooh", inspirisan Džimijem Finlajsonom, Škotskim glumcem koji se pojavio u 33 filma o Lorel i Hardi. Finlajson je skovao termin kao oslabljenu kletvu koja menja reč "Proklet!"[45]. Stvaraoc serije Met Groning je osećao da bi više odgovaralo vremenu crtanja ako bi bilo izgovoreno brže pa ga je Kastelaneta skratio na brzo "Dou!" Reč je prvi put iskorišćena u kratkom filmu Ulmanove "Vreća za udaranje", a prvo korišćenje u seriji je bilo u "Simpsonovo pečenje na otvorenoj vatri"[46].

Prodaja robe uredi

Homerovo uključivanje u mnoge publikacije o Simpsonovima, igračke, i drugu robu je dokaz njegove neprolazne popularnosti. On je odigrao centralnu ulogu u seriji "Stripovi o Simpsonovima"[47]. Knjiga napisana o Homerovoj ličnosti i atributima je izdata i prodaje se[48]. Druga roba uključuje lutke, postere, figurice, šolje, budilnike i odeću kao što su papuče, majice, bejzbol kačketi i šortsevi za boks. 2004. godine Homer je bio glavni lik u Masterkard reklami "Neprocenjivo" koja se prikazivala tokom Superboul XXXVIII[49].

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Luaine Lee (27. 02. 2003.). „D'oh, you're the voices”. The Age. Pristupljeno 18. 08. 2007. 
  2. „There's nobody like him... except you, me, everyone”. The Sunday Times. 8. jul 2007. Pristupljeno 20. 07. 2007. 
  3. Simpsonovi. "Mona Simpson". 19 November 1995.
  4. 4,0 4,1 BBC (2000) (DVD). 'The Simpsons': America's First Family (6 minute edit for the season 1 DVD). UK: 20th Century Fox. 
  5. Sadownick, Doug (26. 02. 1991.). „Matt Groening”. Advocate, Issue 571. 
  6. Joseph Rose (03. 08. 2007.). „The real people behind Homer Simpson and family”. The Oregonian. Pristupljeno 19. 01. 2008. 
  7. Richmond, Ray; Antonia Coffman (1997). The Simpsons: A Complete Guide to our Favorite Family. Harper Collins Publishers, pg. 14. ISBN 0-00-638898-1
  8. Simpsonovi "" November 15, 1998
  9. Groening, Matt; Al Jean, Mike Reiss (2001). The Simpsons season 1 DVD commentary for the episode "There's No Disgrace Like Home" (DVD). 20th Century Fox. 
  10. Groening, Matt; Reiss, Mike; Kirkland, Mark (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Principal Charming" (DVD). 20th Century Fox. 
  11. Matt Groening (2001). Simpsons Comics Royale. HarperCollins. str. 90. ISBN 0-00-711854-6. 
  12. 12,0 12,1 Groening, Matt; Isaacs, David; Levine, Ken; Reiss, Mike; Kirkland, Mark (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Dancin' Homer" (DVD). 20th Century Fox. 
  13. Reiss, Mike (2001). The Simpsons season 1 DVD commentary for the episode "There's No Disgrace Like Home" (DVD). 20th Century Fox. 
  14. Alicia Ritchey (28. 03. 2006.). „Matt Groening, did you brain your damage?”. The Lantern. Pristupljeno 13. 03. 2008. [mrtav link]
  15. Brooks, James L.; Groening, Matt; Jean, Al; Scully, Mike; Silverman, David; Castellaneta, Dan; Smith, Yeardley (2007). Audio commentary (DVD). 20th Century Fox. 
  16. Groening,Matt; Bill Oakley, Josh Weinstein, Jon Vitti, George Meyer (2006). The Simpsons season 7 DVD commentary for the episode "The Simpsons 138th Episode Spectacular" (DVD). 20th Century Fox. 
  17. „D'oh! Arabized Simpsons not getting many laughs”. Pittsburgh Post-Gazette. 14. 10. 2005.. Arhivirano iz originala na datum 2012-01-22. Pristupljeno 18. 01. 2008. 
  18. 18,0 18,1 Richard Poplak (25. 07. 2007.). „Homer’s odyssey - Why The Simpsons flopped in the Middle East”. Canadian Broadcasting Corporation. Pristupljeno 19. 01. 2008. 
  19. 19,0 19,1 Lynn Elber (18. 08. 2007.). „D'oh!: The Voice of Homer Is Deceivingly Deadpan”. Associated Press. Pristupljeno 29. 07. 2007. 
  20. Larry Carroll (26. 07. 2007.). „'Simpsons' Trivia, From Swearing Lisa To 'Burns-Sexual' Smithers”. MTV. Pristupljeno 29. 07. 2007. 
  21. Brownfield, Paul (06. 07. 1999.). „He's Homer, but This Odyssey Is His Own”. Los Angeles Times. 
  22. 22,0 22,1 Groening, Matt (2005). The Simpsons season 5 DVD commentary for the episode "Bart's Inner Child" (DVD). 20th Century Fox. 
  23. Castellaneta, Dan (2004). The Simpsons season 5 DVD commentary for the episode "Bart's Inner Child" (DVD). 20th Century Fox. 
  24. Dan Glaister (03. 04. 2004.). „Simpsons actors demand bigger share”. The Age. Pristupljeno 18. 08. 2007. 
  25. „'Simpsons' Cast Goes Back To Work”. CBS News. 01. 05. 2004.. Arhivirano iz originala na datum 2013-11-10. Pristupljeno 18. 08. 2007. 
  26. Peter Sheridan (06. 05. 2004.). „Meet the Simpsons”. Daily Express. 
  27. „TV Guide's 50 greatest cartoon characters of all time”. CNN. 30. 07. 2002.. Arhivirano iz originala na datum 2005-04-04. Pristupljeno 25. 08. 2007. 
  28. „The 100 Greatest TV Characters”. Bravo. Arhivirano iz originala na datum 2006-11-08. Pristupljeno 25. 08. 2007. 
  29. 100 Greatest TV characters
  30. „The 50 Greatest TV Icons”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-09. Pristupljeno 15. 11. 2007. 
  31. „There's nobody like him... except you, me, everyone”. The Sunday Times. 08. 07. 2007.. Pristupljeno 20. 07. 2007. 
  32. „Presidential poll win for Homer”. BBC News. 25. 10. 2004.. Pristupljeno 19. 01. 2008. 
  33. „Primetime Emmy Awards Advanced Search”. Emmys.org. Pristupljeno 18. 01. 2008. 
  34. „25th Annual Winners and Nominees”. Youngartistawards.org. Pristupljeno 18. 01. 2008. 
  35. „Teen Choice Awards: 2005”. Internet Movie Database. Arhivirano iz originala na datum 2009-02-15. Pristupljeno 18. 01. 2008. 
  36. Scanlan, Stephen J.; Feinberg, Seth L. (2000). „The Cartoon Society: Using "The Simpsons" to Teach and Learn Sociology”. Teaching Sociology 28 (2): 127-139. DOI:10.2307/1319260. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-11. Pristupljeno 2007-08-16.  "The Simpsons, can be particularly effective for illustrating sociological themes and encouraging critical thinking among today's undergraduates"
  37. Halwani, Raja. „Homer and Aristotle”. u: Irwin, William; Conrad, Mark T.; Skoble, Aeon. The "Simpsons" and Philosophy: The D'oh! of Homer. USA: Open Court Publishing Co. ISBN 0812694333. »Homer Simpson does not fare well when evaluated morally...« 
  38. „Simpson, eh? Homer voted greatest American” (Interview). WorldNetDaily. 15. 06. 2003.. Arhivirano iz originala na datum 2010-01-19. Pristupljeno 19. 01. 2008. 
  39. „Homer Simpson to become an honourary Winnipegger”. Canadian Broadcasting Corporation. 30. 05. 2003.. Pristupljeno 19. 01. 2008. 
  40. „Wish for rain to wash away Homer”. BBC News. 16. 07. 2007.. Pristupljeno 19. 07. 2007. 
  41. 41,0 41,1 „Obese people lose IQ through 'Homer Simpson effect'”. Thisislondon. 15. 10. 2006.. Arhivirano iz originala na datum 2010-01-21. Pristupljeno 15. 08. 2007. 
  42. „It's in the dictionary, d'oh!”. BBC News, Entertainment. BBC. 14. 06. 2001.. Arhivirano iz originala na datum 2002-12-03. Pristupljeno 16. 08. 2007. 
  43. „Latest Status Info”. TARR. Pristupljeno 25. 08. 2007. 
  44. The Simpsons Movie (Film). 20th Century Fox. 27. 07. 2007.. 
  45. „What’s the story with . . . Homer’s D’oh!”, The Herald, Glasgow: 15, July 21, 2007, arhivirano iz originala na datum 2007-09-29, pristupljeno 22. 07. 2007 
  46. Simon, Jeremy (11. 02. 1994.). „Wisdom from The Simpsons' 'D'ohh' boy” (Interview). The Daily Northwestern. 
  47. „Simpson crazy”. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-12. Pristupljeno 2008-03-22. 
  48. Groening, Matt (2004), The Homer Book, HarperCollins Entertainment, ISBN 0007191685 
  49. Kathleen Sampey (30. 01. 2004.). „Homer Simpson Is 'Priceless' for MasterCard”. Adweek. Pristupljeno 19. 01. 2008. 

Eksterni linkovi uredi