Fakultet je jedna radna jedinica unutar univerziteta. Predstavlja posebnu školsku ustanovu, na kojoj se, kroz studije različitih oblasti određene naučne discipline, polaznik obrazuje. Na kraju svoga školovanja, kao certifikat za uspješan završetak, fakultet svojim polaznicima dodjeljuje diplome, odnosno certifikate, kojima im garantuje određeno zvanje u izučavanoj oblasti nauke, kao što su: diplomirani inžinjer elektrotehnike, diplomirani matematičar, diplomirani ekonomista itd. Često se fakultet u službenim dokumentima označava kao visokoškolska ustanova.

Historija uredi

Srednjevjekovni Univerzitet u Parizu, je poslužio kao model za većinu kasnijih srednjevjekovnih univerziteta. On je imao četiri fakulteta: Teološki fakultet, Pravo, Medicinu i Fakultet umjetnosti.

U današnje vrijeme broj fakulteta unutar univerziteta je obično veći. Osnivaju se fakulteti koji se bave izučavanjem nekih dijelova ranije pomenutih četiri oblasti, a također, osnivaju se fakulteti koji se bave novim akademskim disciplinama koje su nastale kasnije, kao što su inžinjering i poljoprivreda.