Haloze je brdska subregija na istoku Slovenije poznata po vinogradarstvu.[1]

Haloze
Tipični pejzaž Haloza
Tipični pejzaž Haloza
Država  Slovenija

Geografske karakteristikeUredi

Haloze je brežuljkasti pojas zemlje dug nekih 31 km, koji se prostire od sela Makole odnosno Jelovškoga potoka (pritoka Dravinje to je nekako u ravnini Rogaške Slatine) na zapadu, do hrvatske granice na istoku, nešto ispod Ormoža.[1] Taj jezičac zemlje na zapadu ima širinu od oko 10 km, a na istoku oko 6 km[1] , i obuhvaća površinu od nekih 300 km². Sa sjevera ga omeđuju rijeke Dravinja i Drava, a sa jugoistoka planinski zid, kog formiraju Boč - Donačka gora i Maceljsko gorje.[1]

Haloze se geografski daju podjeliti na više i šumovitije Zapadne Haloze i niže vinorodne Istočne Haloze, blagih padina okupanih suncem. Granicu između ta dva područja formira potok Rogatnica[1], koji teče gotovo paralelno sa magistralnom cestom Ptuj - Đurmanec. Najveći dio Haloza leži na prosječnoj nadmorskoj visini od 350 - 400 metara. Po samim Halozama nema većih naselja, ali duž padina se prostiru gradovi Ormož i Ptuj.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „Raj na zemlji” (slovenski). Zavod za razvoj Haloz. http://haloze.net/. Pristupljeno 22. 05. 2014. 

Vanjske vezeUredi