Otvori glavni meni

Hajrudin Varešanović poznatiji kao Hari Varešanović (Sarajevo, 16. siječnja 1961.), bosanskohercegovački glazbenik.

Hajrudin Varešanović
Hari Mata Hari (naslovnica albuma).jpg
Hari u sredini naslovnice albuma Zakon jačega'
Generalne informacije
Ime Hajrudin Varešanović
Rođenje 16. siječnja 1961.
Bosna i Hercegovina Sarajevo, BiH
Prebivalište Bosna i Hercegovina Sarajevo, BiH
Zanimanje pjevač
Žanr(ovi) pop rock
Djelatni period 1985. -
Nagrade
Izlučno natjecanje za Eurosong u BiH 2006. - 1. mjesto
Grand Prix 14. Hrvatskog radijskog festivala
Davorin 2002. za najbolju pop pjesmu (Kao domine)
Davorin 2005. za najbolju mušku vokalnu izvedbu

KarijeraUredi / Уреди

Hari je odrastao na Vratniku, na sunčanoj padini Sarajeva. Njegov deda bio je među poznatijim bosanskim sevdalijama, a Hajrudin je sa šest godina pevao i počeo da svira gitaru. U lokalnom Domu kulture je nastupio sa sedam, sa deset je pevao u četvoročlanom "sastavu" "Omi", pa kasnije u grupi "Sedam šuma", a na Vratinku je snimio i svoju prvu pesmu Zašto da ne uzmem nju. Njegovo detinjstvo, kaže, najbolje odslikava film "Sećaš li se Doli Bel". Nakon završene Elektrotehničke škole, Varešanović je kampanjski studirao Filozofski fakultet i Fakultet političkih nauka, ali ih nije završio. Osim muzike koja mu je uzimala gotovo svo vreme, voleo je i da slika.

1979. godine, Hari se pridružio sastavu "Zov" sa kojima je snimio i hit pesmu Golubica (Poletjela golubica sa Baščaršije). Nakon toga je pevao i sa "Ambasadorima", sa kojima je, kako kaže, sazreo kao profesionlac. Nakon vojnog roka u Nišu (u muzičkoj jedinici), jedno vreme je nastupao samostalno i tako 1984. izdao album Zlatne kočije.

Hajrudin Varešanović jedan je od najznačajnijih bosanskih kantautora i osnivač jedne od najpopularnijih grupa Bosne i Hercegovine, "Hari Mata Hari".

Od 1980. godine pjeva u novoj grupi, 1985. prozvanoj Hari Mata Hari. Više puta je nastupao na Jugoviziji i postizao velike uspjehe. Na Eurosongu 2006. nastupio je za Bosnu i Hercegovinu s pjesmom Lejla. Autor te pjesme bio je Željko Joksimović.

Hari Varešanović živi u Sarajevu.