Hajrudin Varešanović

Hajrudin Varešanović poznatiji kao Hari Varešanović (Sarajevo, 16. siječnja 1961.), bosanskohercegovački glazbenik.

Hajrudin Varešanović
Hari Mata Hari (naslovnica albuma).jpg
Hari u sredini naslovnice albuma Zakon jačega'
Generalne informacije
Ime Hajrudin Varešanović
Rođenje 16. siječnja 1961.
Bosna i Hercegovina Sarajevo, BiH
Mjesto Bosna i Hercegovina Sarajevo, BiH
Zanimanje pjevač
Žanr(ovi) pop rock
Aktivni period 1985. -
Nagrade
Izlučno natjecanje za Eurosong u BiH 2006. - 1. mjesto
Grand Prix 14. Hrvatskog radijskog festivala
Davorin 2002. za najbolju pop pjesmu (Kao domine)
Davorin 2005. za najbolju mušku vokalnu izvedbu

KarijeraUredi

Hari je odrastao na Vratniku, na sunčanoj padini Sarajeva. Njegov deda bio je među poznatijim bosanskim sevdalijama, a Hajrudin je sa šest godina pevao i počeo da svira gitaru. U lokalnom Domu kulture je nastupio sa sedam, sa deset je pevao u četvoročlanom "sastavu" "Omi", pa kasnije u grupi "Sedam šuma", a na Vratinku je snimio i svoju prvu pesmu Zašto da ne uzmem nju. Njegovo detinjstvo, kaže, najbolje odslikava film "Sećaš li se Doli Bel". Nakon završene Elektrotehničke škole, Varešanović je kampanjski studirao Filozofski fakultet i Fakultet političkih nauka, ali ih nije završio. Osim muzike koja mu je uzimala gotovo svo vreme, voleo je i da slika.

1979. godine, Hari se pridružio sastavu "Zov" sa kojima je snimio i hit pesmu Golubica (Poletjela golubica sa Baščaršije). Nakon toga je pevao i sa "Ambasadorima", sa kojima je, kako kaže, sazreo kao profesionlac. Nakon vojnog roka u Nišu (u muzičkoj jedinici), jedno vreme je nastupao samostalno i tako 1984. izdao album Zlatne kočije.

Hajrudin Varešanović jedan je od najznačajnijih bosanskih kantautora i osnivač jedne od najpopularnijih grupa Bosne i Hercegovine, "Hari Mata Hari".

Od 1980. godine pjeva u novoj grupi, 1985. prozvanoj Hari Mata Hari. Više puta je nastupao na Jugoviziji i postizao velike uspjehe. Na Eurosongu 2006. nastupio je za Bosnu i Hercegovinu s pjesmom Lejla. Autor te pjesme bio je Željko Joksimović.

Hari Varešanović živi u Sarajevu.