Željko Joksimović

srbijanski muzičar


Željko Joksimović (rođen 20. aprila 1972 u Beogradu) je jedan od najcenjenijih i najpopularnijih pevača Srbije ali je takođe popularan i u čitavom regionu Balkana. Zahvaljujući uspešnim učešćiima na Pesmi Evrovizije, ceni ga, uvažava i prati publika u čitavoj Evropi.

Željko Joksimović
Жељко Јоксимовић
Lični podaci
Zanimanjepevač
Muzički rad
Period aktivnosti1996—danas
ŽanrPop, Pop-folk, Etno-pop, Rock
Instrumentvokal
Diskografska kućaMinacord www.minacord.com
Ostalo
Službene straniceZeljkoJoksimovic.com

Željko Joksimović je rođen 20. aprila 1972. godine u Beogradu. Već sa dvanaest godina pobedio je na prestižnom muzičkom festivalu u Parizu, sa koga je poneo titulu "Prva harmonika Evrope".

Studirao je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu i jedan je od retkih muzičara koji svira 14 instrumenata.

Njegova profesionalna muzička karijera imala je kontinuiranu tendenciju uspona. Sredinom devedesetih godina (1993, 1996 i 1997) beležio je uspehe na festivalu "Beogradsko proleće" kao kompozitor. Željkova kompozicija "Zvone tambure" osvojila je prvu nagradu 2000. godine na Festivalu "Zlatna tamburica" u Novom Sadu.

Uspeh koji je zabeležio na Festivalu "Pjesma Mediterana" u Budvi 1998. sa kompozicijom "Pesma sirena" (nagrada za interpretaciju) omogućila mu je put na dva prestižna međunarodna festivala u Belorusiji, u gradovima Mogiljov i Vitjebsk. Te 1999. godine, na oba festivala osvaja Gran pri.

Komponovao je muziku za pozorišne predstave, među kojima su "Ljubinko i Desanka", "Rob ljubavi", "Pešice", "Nemam da platim, neću da platim" ...

Prekretnicom na polju njegovog solističkog rada u oblasti pop muzike smatra se 2000. godina kada je objavio prvi album "Amajlija". Rezultat tog rada bio je očigledan - album je bio najprodavanije izdanje u 2000. godini.

Usledile su brojne nagrade koje su opravdale Željkov kvalitet i istrajnost, što ga je zadržalo u samom vrhu srpske pop muzike.

Prelomna godina u karijeri Željka Joksimovića bila je 2004. kada je kompozicijom "Lane moje" pobedio na nacionalnom izboru za predstavnika Srbije i Crne Gore za "Eurosong". Posle mnogo godina, Državna zajednica Srbija i Crna Gora dobile su predstavnika na prestižnom evropskom takmičenju.

Drugo mesto u ukupnom plasmanu na izboru za "Pesmu Evrovizije" u Istanbulu i specijalna nagrada za najboljeg kompozitora tog festivala - "Marsel Bezenson", otvorili su mu put ka vrhu evropske muzičke scene.

Uspeh na "Pesmi Evrovizije" promenio je tok Željkove karijere, o čemu svedoče i rezultati koje je ostvario narednih godina. Već sledeće godine, ponovo se autorski pojavljuje na "Beoviziji" i nacionalnom izboru za predstavnika Srbije i Crne Gore za "Eurosong" sa kompozicijom "Jutro " za Jelenu Tomašević.

Saradnja i duet sa austrijskom pevačicom Tame Harison na kompoziciji "Live My Life for You" zabeležila je veliki uspeh širom Evrope. Izdavačka kuća "Worner" uvrstila je tu kompoziciju u kompilaciju na kojoj se pored pomenutog dueta nalaze i numere Robija Vilijamsa, grupe "Aba" (ABBA) i drugih.

Decembra 2005. godine, Željkov četvrti album beleži fantastične uspehe i tiraž veći od 500.000 primeraka. Album kvalitativno predstavlja veliki pomak u njegovoj karijeri - u tom periodu Joksimović se oprobao i kao kompozitor filmske muzike.

U saradnji sa produkcijskom kućom "Cobra" radi muziku za film "Ivkova slava".

Evrovizijski uspeh ponovljen je i 2006. u Atini, kada je njegova kompozicija "Lejla" za grupu "Hari Mata Hari", predstavnika Bosne i Hercegovine, osvojila 3. mesto. Nagrađen je i priznanjem za najboljeg kompozitora "Composeraward 2006", prema mišljenju svih kompozitora, učesnika festivala.

Željko je komponovao i pobedničku pesmu festivala „Sunčane skale 2004" u Herceg Novom, "Kao mlijeko", koju je izvodila pevačica Romana.

U drugoj polovini 2006. godine, potpisuje se kao producent i kompozitor serije "Jet set", koja je i produkcijski prvenac njegove produkcijske kuće „Minacord".

Na festivalu „Sunčane skale" u Herceg Novom njegova kompozicija "Da l' ona zna", koju je izvodila Milena Vučić, osvojila je prvo mesto obe večeri festivala.

U septembru 2007, na šestom regionalnom Radijskom festivalu Balkana, na kome su učestvovale 22 pop zvezde iz regiona, Gran pri festivala za najslušaniji hit godine osvojio je Joksimović za pesmu "Devojka. "

Na najprestižnijem muzičkom festivalu u Srbiji „Beovizija" 2008. godine komponovao je pobedničku pesmu "Oro" u izvođenju Jelene Tomašević. Upravo ova pesma predstavljala je Srbiju - domaćina "Pesme Evrovizije 2008".

Radio-televizija Srbije i Evropska radiodifuzna unija (EBU) dodelili su Željku i ulogu voditelja domaćina "Eurosonga 2008" u Beogradu, zajedno sa tadašnjom voditeljkom RTS-a Jovanom Janković.

Jelena i "Oro" osvojili su šesto mesto u ukupnom plasmanu „Pesme Evrovizije 2008.".

Četvrta evrovizijska misija ovog pevača i kompozitora najvišeg ranga ostvariće se 2012. godine, na 57. "Pesmi Evrovizije" u prestonici Azerbejdžana.


Spoljašnje veze uredi