Lejla (pjesma, Hari Mata Hari)

"Lejla" je pjesma koju izvodi bosanskohercegovačka grupa Hari Mata Hari, a predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2006.godine. Skladao ju je drugoplasirani sa Eurosonga 2004. Željko Joksimović, a tekst su napisali Fahrudin Pecikoza i Dejan Ivanović.

Bosna i Hercegovina Lejla
Pjesma s Eurosonga 2006.
Žanrbalada
Država Bosna i Hercegovina
Izvođač(i)Hari Mata Hari
Jezikbosanski
Skladatelj(i)Željko Joksimović
TekstopisacFahrudin Pecikoza
Dejan Ivanović
Trajanje3:05
Plasman
Mjesto u polufinalu2.
Bodovi u polufinalu267
Mjesto u finalu3.
Bodovi u finalu229
Kronologija nastupa

Pjesma je premijerno izvedena u polufinalu Eurosonga jer BiH nije završila među privih 10 na Eurosongu 2005. Tamo je izvedena 22., poslije Estonske pjesme i prije Islanda. U polufinalu je dobila 267 bodova koji su joj donijeli 2. mjesto i plasman u finale.

U finalu je izvedena 13., poslije Rumunjske i prije Litve. U vrlo napetom i neizvjesnom glasovanju, Lejla je nagrađena sa 229 bodova i 3. mjestom, što je Bosni i Hercegovini omogućilo automatsku kvalifikaciju u finale na Eurosongu 2007.

Lejla je ljubavna balada sa karakterističnim elementima bosanske sevdalinke, u kojoj u potpunosti do izražaja dolaze glasovne sposobnosti vokala grupe Harija Varešanovića.

Izvedba pjesme prikazala je sve članove grupe odjevene u bijela odijela, dok su se u zadnjem dijelu pjesme svi uhvatili za ruke i prošli kraju pozornice. Mnogi fanovi i komentatori bili su zapanjeni emocionalnom snagom posljednjih riječi pjesme (Što voljeh tebe, Lejla), koje je Hari Varešanović pjevao poprilično dugo.

Prednatjecateljska predviđanja uvelike su favorizirala pjesmu, posebno zato što se vjerovalo da će balada pobjediti. Iako nije ostvarila očekivanu poziciju, 3. mjesto 2006. godine je najbolji plasman BiH kao samostalne države.

Eksterni linkovi uredi

Lejla

Problemi sa slušanjem datoteke? Pogledajte pomoć.