Rock Me je pjesma grupe Riva iz 1989. godine. Tekst pjesme napisao je Stevo Cvikić, a glazbu Rajko Dujmić. Riva je s ovom pjesmom predstavljala Jugoslaviju na Eurosongu 1989. u Lausannei i, s ukupno 137 bodova, osvojila prvo mjesto i donijela pobjedu toj zemlji. Ovo je bila prva i posljednja pobjeda Jugoslavije na Eurosongu.

"Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Rock Me"
RivaRockMe.jpg
Pjesma s Eurosonga 1989.
Žanr pop-rock
Država  Jugoslavija
Izvođač(i) Riva
Jezik srpskohrvatski
Skladatelj(i) Rajko Dujmić
Tekstopisac Stevo Cvikić
Plasman
Mjesto u finalu 1.
Bodovi u finalu 137
Kronologija nastupa
"Mangup" "Hajde da ludujemo"
1988. 1990.

Pjesmu je Emilija Kokić izvodila na hrvatskome[1][2], a govori o vrsnom pijanistu (Svirao je 'ko pijanista, Mozarta, Chopina, Liszta) koji je zamoljen da odsvira nešto plesno.

Postojao je izvorni apel da se Eurosong održi u Zadru, mjestu gdje je Riva osnovana, no ipak je domaćinstvo dobio Zagreb i Koncertna dvorana "Vatroslav Lisinski". Pjesma je uvelike popularizirala jugoslavenski rock u svijetu i pokazala kako jugoslavenska rock scena nije patila od monopola velikih gradova (zbog činjenice da je Riva osnovana u Zadru).[3]


Rivu je na mjestu jugoslavenskog predstavnika nasljedila Tajči s pjesmom Hajde da ludujemo, a na pobjedničkom postolju nasljedio ju je Toto Cutugno s pjesmom Insieme: 1992.

IzvoriUredi