Grb Republike Irske se opisuje heraldičkli azure a harp or, stringed argent - zlatna harfa sa srebrnim žicama na plavoj pozadini. Harfa je dugo heraldički simbol Irske.

Grb Irske
Grb Ujedinjenog Kraljevstva, gdje se u trećoj četvrtini nalazi irska harfa

Irska harfa uredi

Harfa je poznata kao simbol Irske još od 13. stoljeća, a prvi put se pojavila na anglo-irskom kovanom novcu 1536., tijekom vladavine Henrija III. Nekad se označava i kao harfa Briana Borua, visokog kralja Irske. Pojavljuje se i u trećoj četvrtini grba Ujedinjenog Kraljevstva, što simbolizira staru pretenziju britanske Krune na Irsku, u (osporenom) redu sukcesije Briana Borua.

Harfa je izabrana kao državni simbol po nastanku Irske Slobodne Države, i jedno je od najranijih predstavljanja na Velikom pečatu spomenute. Službeni je simbol ostala i po usvajanju Ustava Irske. Slika harfe nalazi se na kovanom novcu Irske, putovnicama i službenim dokumentima. Također je službeni simbol na pečatima najviših državnih dužnosnika.

Harfa se pojavila na kovanom novcu 1928., a uvelike je promijenjena 1939., te na današnjim irskim euro novčićima.

Harfa Briana Borua uredi

Harfa Briana Borua najstarija je postojeća irska harfa. Datira iz 14. stoljeća. Pošto je Boru umro 400 godina prije, nije mogla pripadati njemu.