George Francis 'Gabby' Hayes (7.5. 18859.2. 1969.) bio je američki glumac. Najpoznatiji je po brojnim ulogama u western filmovima gdje je tumačio živopisne pomoćnike glavnog junaka. (Ne smije ga se miješati s britanskim karakternim glumcem Georgeom Hayesom (1888 - 1967) koji je u isto vrijeme radio u Hollywoodu).

George 'Gabby' Hayes
Biografske informacije
RođenjeGeorge Francis Hayes
(1885-05-07)7. 5. 1885.
Wellsville, New York
Smrt9. 2. 1969. (starost 83)
Burbank

George Hayes je odrastao u porodici Clarka Hayesa, vlasnika hotela u državi New York koji se bavio eksploatacijom nafte. Mladi Hayes se u slobodno vrijeme bavio igranjem bejzbola, a potom je u dobi od 17 godina pobjegao od kuće kako bi se priključio cirkusu. Tamo stečene vještine je kasnije iskoristio kako bi započeo karijeru kao vodviljski zabavljač. S vremenom mu se na pozornici priključila i supruga Olive E. Ireland, za koju se oženio 1914. godine. Hayes je imao toliko uspjeha kao vodviljski zabavljač, da je sebi mogao priuštiti veliku kuću na Long Islandu, gdje se povukao 1928. godine.

Godinu dana se zbio veliki veliki burzovni krah u kome su Hayesovi izgubili skoro svu svoju imovinu. Supruga je Georgea nagovorila da ode u Hollywood kako bi ponovno započeo zabavljačku karijeru, ovaj put kao filmski glumac. Ta se odluka pokazala ispravnom, jer su producenti prepoznali njegov talent tumačenja grubih, graničarskih kauboja čije je kreativno korištenje engleski jezik|engleskog jezika zabavljalo publiku. Od 1935. do 1939. je glumio Windyja Hallidaya, partnera Hopalong Cassidyja u seriji filmova napravljenoj za Paramount Pictures. Tada je prešao u Republic Pictures i tumačio lik Gabbyja Whitakera, najčešće u filmovima čija je zvijezda bio Roy Rogers. Zbog njega je dobio nadimak Gabby.

Od 1950. do 1956. Hayes je nastupao na televiziji kao voditelj western-serije The Gabby Hayes Show. Nakon njenog završetka se povukao iz show-businessa. Umro je 1969. godine od komplikacija vezanih za kardiovaskularnu bolest.

Njegovom liku je odana počast u western-parodiji Blazing Saddles, gdje je lik nalik na njegov tumačio Jack Starret.

Eksterni linkovi uredi