Erich von Stroheim

Erich von Stroheim (22.9. 188512.5. 1957.) bio je austrijski filmski glumac i režiser, hvaljen zbog niza prestižnih ostvarenja u Hollywoodu 1920-ih zbog kojih je stekao reputaciju proto-autora, ali i poznat po aroganciji i megalomaniji, nalik na likove njemačkih aristokrata koje je često znao tumačiti.

Erich von Stroheim
Biografske informacije
RođenjeErich Oswald Stroheim
(1885-09-22)22. 9. 1885.
Beč, Austro-Ugarska
Smrt12. 5. 1957. (dob: 71)
Maurepas, Francuska
SupružnikMargaret Knox (1913-1915)
Mae Jones (1916-1919)
Valerie Germonprez (1920-1936)
Denise Vernac
Znamenita djela

Biografija uredi

Erich von Stroheim se rodio u Beču kao Erich Oswald Stroheim, sin židovskog šeširdžije. Godine 1909. je emigrirao u SAD gdje je s vremenom počeo tvrditi da mu je pravo ime Grof Erich Oswald Hans Carl Maria von Stroheim und Nordenwall, odnosno da je član austrijske plemićke obitelji. Kada je u Evropi izbio prvi svjetski rat, Stroheim je ponudio usluge Hollywoodu kao svojevrsni konzultant za njemačku i austrijsku aristokraciju, te počeo glumiti takve likove u filmovima.

Od godine 1919. je počeo raditi i kao režiser, pri čemu je do izražaja došlo tiransko ophođenje s glumcima i megalomanija, ali i neosporan talent, zahvaljujući kojima su njegovi filmovi Foolish Wives (1922) i Merry-Go-Round doživjeli veliki uspjeh. Međutim, njegov pokušaj da roman Franka Norrisa McTeague pretvori u devetosatni film, doveo je do svađe s producentima i studijom. Iako je postigao još nekoliko uspjeha, snimanje filma Queen Kelly 1929. godine se pretvorilo u katastrofu.

Nakon toga je Stroheimu karijera režisera u Hollywoodu bila završena te je za život morao zarađivati kao karakterni glumac. Povremeno je odlazio u Francusku te imao zapaženu ulogu njemačkog oficira u Renoirovom filmu La Grande Illusion. Još jedna zapažena uloga je bio Max von Mayerling, njegov alter ego u znamenitom filmu Bulevar sumraka. Posljednje je godine života proveo u Francuskoj gdje je odlikovan ordenom Legije časti.

Filmografija (kao režiser) uredi

Eksterni linkovi uredi