Queen Kelly
Režija Erich von Stroheim
Edmund Goulding
Richard Boleslawski
Sam Wood
Gloria Swanson
Irving Thalberg (svi izvan špice osim Stroheima)
Producent Erich von Stroheim
Gloria Swanson
Scenario Erich von Stroheim
Marion Ainslee (titlovi)
Uloge Gloria Swanson
Walter Byron
Seena Owen
Tully Marshall
Muzika Adolf Tandler
Fotografija Paul Ivano
William H. Daniels
Gordon Pollock
Hal Mohr (van špice)
Gregg Toland (alternativni kraj)
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
1929 (1929)
[1]
Trajanje 101 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik nijemi film
engleski međutitlovi

Queen Kelly (sh. Kraljica Kelly) je američki crno-bijeli nijemi film sniman 1928. i 1929. godine u režiji Ericha von Stroheima, koji se smatra jednim od najpoznatijih nedovršenih ostvarenja u historiji Hollywooda, odnosno svjetske kinematografije uopće.

Radnja je smještena u fiktivnu evropsku zemlju kojom vlada mentalno neuravnotežena kraljica Regina V (čiji lik tumači Seena Owen), koja je na zaruke prisilila princa Wolframa (čiji lik tumači Walter Byron). Naslovna protagonistica, koju glumi Gloria Swanson, je mlada i lijepa redovnica po imenu Kelly, u koju se princ zaljubi te je otme i dovede kod sebe, a što na nju navlači kraljičin luđački bijes.

Swanson je producirala film uz pomoć svog tadašnjeg ljubavnika Josepha P. Kennedyja. Iako je režiser von Stroheim već imao reputaciju megalomanskog sineasta sklonog astronomskim prekoračenjima budžeta, sukob sa Swanson je izbio manje zbog novca, a više zbog "problematičnog" sadržaja filma koji je u scenario ušao bez njenog znanja. To se odnosilo na dio radnje koji se trebao odvijati u Njemačkoj Istočnoj Africi, gdje je glavna junakinja trebala naslijediti lanac bordela. Takvi detalji su užasnuli Swanson, koja je s teškom mukom riješila cenzure i sličnih kontroverzi u svom ranijem filmu Sadie Thompson. Ona je otpustila von Stroheima, ali je nakon pokušaja da spasi materijal zaključila da je bolje da film uopće ne bude prikazan u SAD. U Evropi je, kako bi se ispunile odredbe ugovora sa Stroheimom, 1931. godine prikazana verzija s naknadno dosnimljenim scenama gdje Swanson vrši samoubistvo, a u kojima je dodano i nekoliko zvučnih scena.

Američka je publika, pak, scene iz Queen Kelly prvi put vidjela u filmu Sunset Boulevard iz 1950. godine, gdje Swanson tumači svoj alter ego po imenu Norma Desmond, a von Stroheim, ironično, njenog vjernog slugu.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Nedovršen. Godine 1931. izdana verzija s tzv. Swansoninim krajem.

Vanjske vezeUredi