Dimenzija (razdvajanje)

višeznačna odrednica na Vikimediji

Dimenzija može značiti:

  • dimenzija (lat. dimensio: izmjera) je mjera u prostoru, na primjer duljina, visina ili širina čega; veličina, razmjer (platna ogromnih dimenzija); važnost, značenje, opseg (događaj skromnih dimenzija); pojavni oblik čega, gledište s kojega se što promatra, aspekt (duhovna dimenzija života, pravna dimenzija problema). Dimenzioniranje je određivanje dimenzija.
  • dimenzija (matematika), u matematici, je pojam dimenzije upotrebljavao se intuitivno u geometriji već od početaka njezina razvoja. Točka je shvaćena kao objekt dimenzije nula, pravci i krivulje kao jednodimenzionalni, ravnine i plohe su dvodimenzionalne, a tijela su u prostoru (na primjer kocka, kugla, stožac) trodimenzionalna.
  • dimenzija (fizika), u fizici, je matematički izraz koji prikazuje kako se neka dana fizikalna veličina može izraziti s pomoću najmanjega potrebnog broja međusobno neovisnih veličina koje su izabrane kao osnovne. Kao osnovne odabiru se veličine koje se najlakše i najpreciznije mjere. U mehanici su osnovne dimenzije dužina l, masa m i vrijeme t. U dimenzijskim jednadžbama dimenzija se označuje stavljanjem izraza za fizikalnu veličinu u uglastu zagradu. Na primjer: [1]

brzina = put/vrijeme

[brzina] = [v] = l ∙ t–1

IzvoriUredi

  1. dimenzija, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2015.