Brigit od Kildarea

(Preusmjereno sa stranice Brigid od Irske)

Sveta Brigit od Kildarea (engleski: Brigit of Kildare, također poznata i kao Brigit od Irske (engleski: Brigit of Ireland, varijante imena uključuju Brigid, Bridget, Bridgit, Brid i Bride), odnosno kao Marija od Gela (irski: Naomh Bríd, engleski: Mary of the Gael) (cca. 451 - 524) bila je kršćanska redovnica i opatica, koju se slavi kao jedno od troje svetaca zaštitnika Irske (zajedno sa Svetim Patrikom i Svetim Kolumbanom).

Brigit od Kildarea

Djevica, opatica, nadahnjivačica
Rođen/a 453
Umro/la 524
Štuje se u Rimokatolička crkva,
Pravoslavna crkva,
Anglikanska zajednica
Kalendar svetaca 1. februar
Zaštitništvo babe; kovači; brodari; stoka; kokošari; djeca nevjenčanih roditelja; djeca čije majke zlostavljaju očevi; Klan Douglas; mljekarice; mljekari; bjegunci; djeca; Irska; Leinster, pomorci; babice; redovnice; pjesnici; tiskarski strojevi; učenjaci; putnici[1]

)

Većina podataka o njenom životu se temelji na hagiografijama koje uglavnom potiču iz 7. vijeka, a koje su često proturječne. Prema većini verzija je bila rođena kao kćer Dubhtacha, paganskog kralja Leinstera i Brocce, piktske kršćanke koja je zarobljena u jednom pljačkaškom pohodu i dovedena na njegov dvor. Ime je dobila po irskoj paganskoj boginji Brigid. Nakon što joj se otac preobratio na kršćanstvo, osnovala je oko 470. samostan u kojoj se čuvala Knjiga Kildarea. Umrla je oko 523. a relikvije joj se čuvaju u Katedrali u Downu. Slavi se kao svetica u Rimokatoličkoj crkvi na dan 1. februara, što u gelskim zemljama (Irska i Škotska) predstavlja blagdan pod nazivom Imbolc. Slavi se kao svetica i u pravoslavnim crkvama, gdje tradicija navodi da je sebi iskopala oko kako se ne bi udala protiv svoje volje.

Izvori

uredi
  1. Saint Brigid of Ireland at Patron Saints Index

Vanjske veze

uredi

Križ Svete Brigit

uredi

Legende o Svetoj Brigit

uredi