Bojana Maljević

Bojana Maljević (rođena 28. 5. 1974. u Beogradu), srpska glumica, producent i suosnivač producentske kuće Monte Royal Pictures. Rođena je u filmskoj porodici - otac Bojan Maljević (1946.) je producent, a i mlađa sestra Ana Maljević (1978.) je glumica. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića. Udata je za režisera Bobana Skerlića sa kojim ima dva sina. Govori engleski.

Bojana Maljević

Značajniji filmovi uredi

Kao dete bila je član Dečijeg Omladinskog Dramskog Studija Radio-televizije Beograd. Sa šest godina je glumila u TV serijalu "Serija o bojama". Postala je poznata glumeći glavnu žensku ulogu u filmu "Bulevar revolucije" iz 1992. Igrala je u mnogim TV-serijama i nekoliko pozorišnih komada na beogradskim scenama. Osvojila je mnoge domaće nagrade na filmskim festivalima. Produkcijom se bavi od 1996. godine.

Uloge uredi

Filmografija glumca Bojane Maljević
God. Naziv Uloga
1980. Serija o bojama devojčica
1986. 16 puta Bojan Tijana
1987. Lager Niš Jelena Zarić debitantska nagrada na festivalu u Nišu
1987. Soba 405 Tijana
1988. Vuk Karadžić Ruža Karadžić
1990. Bernisa jača od smrti Bernisa
1992. Bulevar revolucije Biljana nagrade za glavnu žensku ulogu na festivalima u Nišu i Herceg Novom
1992. Slon beton television
1993. Snežna kraljica Snežna kraljica
1994. Ni na nebu, ni na zemlji Ana nagrade za glavnu žensku ulogu na festivalima u Nišu i Herceg Novom
1995. Kraj dinastije Obrenović Vojka Lunjevica
1994.-1995. Otvorena vrata Ana Anđelić
1996. Do koske Maja
1999. Kod male sirene Psiholog
1999. Nož Milica Janković nagrada za glavnu žensku ulogu na filmskom glumačkom festivalu u Nišu.
1999. Belo odelo kurva Vesela
2001. Virtualna stvarnost Tanja
2002. Klasa 2002
2002. Lisice Stefanija
2008. Na lepom plavom Dunavu Marijana iz Slovenije
2011. Sestre Državni tužilac
2014. Top je bio vreo Munevera
2012.-2013. Budva na pjenu od mora Katarina Ljubibratić
2012.-2015. Otvorena vrata Ana Anđelić

Ostalo uredi

Bojana Maljević je diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (FDU), a od 2013. godine na istom fakultetu završava doktorske naučne studije iz oblasti menadžmenta u medijima i kulturi. Glumila je u mnogobrojnim tv serijama i u više od 20 filmova. Za glavne uloge u filmovima dobila je brojne nagrade na domaćim filmskim festivalima. Producirala je nastavak kultne tv serije "Otvorena Vrata" (36 novih epizoda), koja je ušla u istoriju televizije zbog okupljanja iste glumačko/autorske ekipe, posle skoro dve decenije pauze – što je presedan u našoj kreativnoj industriji. Dobitnica je priznanja Ujedinjenih nacija (UNODC – Kancelarija UN za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala), za film «Sestre» i kampanju «Plavo Srce» (Blue Heart), koju je realizovala u Srbiji i regionu u cilju borbe protiv trgovine ljudima.

Bojana Maljević je bila producent filmova Do koske, '"Sestre" i '"Gram Kilogram Tona", kao i tv serija '"Otvorena Vrata" i '"Evropa, bre" U animiranom filmu "Ledeno doba 2" bila je reditelj sinhronizacije. Bojana Maljević je bila suosnivač, urednik i direktor nacionalne televizije za decu i mlade '"TV Happy"', na kojoj je radila od 2002. do 2009. godine, nakon čega je ova televizija sa novim vlasnikom kompletno promenila programsku koncepciju.

Bojana igra pretežno na beogradskim pozorišnim scenama ali poslednju premijeru predstave «Murlin Murlo» imala je u aprilu 2015. kao gost Narodnog pozorišta Kikinda. Pozorišne predstave: - "Murlin Murlo" - Ina - Nikolaj Koljada - Boban Skerlić (Narodno pozorište Kikinda) - "Švabica" - Klara Vedel - Laza Lazarević - Ana Đorđević (Jugoslovensko dramsko pozorište) - "Brod ljubavi" - Helga - Nebojša Romčević - Darko Bajić (Zvezdara Teatar) - "Damin Gambit" - Elke - Dušan Cvetić - Jovica Pavić (Slavija teatar) - "Osmeh Sare Bernar" - Sara Bernar - diplomska - Iva Milošević (FDU, Mata Milošević) - "Klinč" - Devojka - A.Slapovski - Gorčin Stojanović (Boško Buha) - "Boing Boing" - Mary - Mark Gamoleti - Vlada Lazić (Beogradsko dramsko pozorište) - "Merdevine snova" - Zelena - Elizabeta Zemljić - E. Zemljić - (Kotorski dečiji festival) - "Dijamantska ogrlica" - Ćerka - Zoran Božović - Graca Mirković (Narodno pozorište Beograd)

Vanjske veze uredi