Bilja Krstić

(Preusmjereno sa stranice Biljana Krstić)

Biljana „Bilja“ Krstić (Niš, 9. novembar 1955) je srpska muzičarka.

Bilja Krstić
Lični podaci
Ime po rođenjuBiljana Krstić
Drugo imeBilja
Datum rođenja9. 11. 1955. (1955-11-09) (dob: 68)
PorijekloNiš, SR Srbija, FNRJ
Zanimanjepevačica
Muzički rad
ŽanrPop, Balkanski etno
Diskografska kućaIntuition/Schott Music
Povezani izvođačiBistrik Orchestra, Suncokret, Rani mraz

Biografija uredi

Rođena u Nišu, 9. novembra 1955. godine, gde je i završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u MŠ “Dr Vojislav Vučković”. U Beogradu upisala i završila Fakultet muzičke umetnosti.

Na domaćoj pop sceni Bilja Krstić je prisutna dugi niz godina. Posle grupa Suncokret i Rani mraz započinje solo karijeru i izdaje tri albuma pop orijentacije.

Uporedo sa karijerom pop pevačice Biljana sledi svoje najdublje afinitete i više godina strpljivo prikuplja autentične audio i notne zapise izvorne muzike. To su uglavnom retko izvođene a većinom i neobjavljene muzike teme sa Kosova, južne Srbije, Timočke Krajine, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Mađarske. Rezultat ovog rada su kompakt-diskovi "Bistrik" i "Zapisi", koji su nastali kao fuzija tradicionalne muzike i savremenog aranžerskog postupka. Tokom 2003. godine Bilja i Bistrik su radili na muzici za film Zona Zamfirova. Sa svojim kolegama sa FMU-a 2001. godine osniva orkestar Bistrik i postiže velike uspehe u svetu i u Srbiji.

Treći CD – pod nazivom Tarpoš, koji se pojavio na evropskom tržištu 23. marta 2007 u izdanju nemačke izdavačke kuće Intuition – Schott music kod nas je objavljen u izdanju PGP-RTS.

Diskografija uredi

Bilja Krstić:

  • Prevari večeras svoje društvo sa mnom (1983)
  • Iz unutrašnjeg džepa (1985)
  • Loptom do zvezda (1990)
  • Bilja (1994)

Bilja Krstić i Bistrik Orkestar:

Nagrade uredi

Značajni koncerti i festivali uredi

Bistrik Orkestar uredi

Formiran 2001. godine, uključuje 9 članova od kojih je većina svršenih studenata Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu:

Bivši članovi:

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi