Biljana „Bilja“ Krstić (Niš, 9. novembar 1955) je srpska muzičarka.

Bilja Krstić
Lični podaci
Ime po rođenjuBiljana Krstić
Drugo imeBilja
Datum rođenja9. 11. 1955. (1955-11-09) (dob: 68)
PorijekloNiš, SR Srbija, FNRJ
Zanimanjepevačica
Muzički rad
ŽanrPop, Balkanski etno
Diskografska kućaIntuition/Schott Music
Povezani izvođačiBistrik Orchestra, Suncokret, Rani mraz

Biografija uredi

Rođena u Nišu, 9. novembra 1955. godine, gde je i završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u MŠ “Dr Vojislav Vučković”. U Beogradu upisala i završila Fakultet muzičke umetnosti.

Na domaćoj pop sceni Bilja Krstić je prisutna dugi niz godina. Posle grupa Suncokret i Rani mraz započinje solo karijeru i izdaje tri albuma pop orijentacije.

Uporedo sa karijerom pop pevačice Biljana sledi svoje najdublje afinitete i više godina strpljivo prikuplja autentične audio i notne zapise izvorne muzike. To su uglavnom retko izvođene a većinom i neobjavljene muzike teme sa Kosova, južne Srbije, Timočke Krajine, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Mađarske. Rezultat ovog rada su kompakt-diskovi "Bistrik" i "Zapisi", koji su nastali kao fuzija tradicionalne muzike i savremenog aranžerskog postupka. Tokom 2003. godine Bilja i Bistrik su radili na muzici za film Zona Zamfirova. Sa svojim kolegama sa FMU-a 2001. godine osniva orkestar Bistrik i postiže velike uspehe u svetu i u Srbiji.

Treći CD – pod nazivom Tarpoš, koji se pojavio na evropskom tržištu 23. marta 2007 u izdanju nemačke izdavačke kuće Intuition – Schott music kod nas je objavljen u izdanju PGP-RTS.

Diskografija uredi

Bilja Krstić:

  • Prevari večeras svoje društvo sa mnom (1983)
  • Iz unutrašnjeg džepa (1985)
  • Loptom do zvezda (1990)
  • Bilja (1994)

Bilja Krstić i Bistrik Orkestar:

Nagrade uredi

Značajni koncerti i festivali uredi

Bistrik Orkestar uredi

Formiran 2001. godine, uključuje 9 članova od kojih je većina svršenih studenata Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu:

Bivši članovi:

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi