Berlinski zid (njem. Berliner Mauer) je dugačka barijera koja je razdvajala Zapadni Berlin od Istočnog. Njegova funkcija je bila da prijelaz između Zapadnog i Istočnog berlina učini restriktivnijim. Sagrađen je 1961, a utvrđen godinu dana kasnije. 9. 11. 1989, otvoren je za slobodan protok ljudi, a ubrzo potom je skoro potpuno srušen.

Berlinski zid 16. 11. 1989.

Pozadina uredi

Animacija koja ilustrira kako je Berlinski zid konstruiran (audio je njemački a titlovi engleski jezik)

Poslije Drugog svjetskog rata, Berlin je zajedno s ostatkom Njemačke podjeljen u četiri sektora i bio je opkoljen sa svih strana sovjetskim sektorom. Sovjetski Savez, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska su kontrolirali svaki svoj dio Berlina. Sovjetski sektor je bio daleko najveći.

Godine 1948. Berlinska blokada je prethodila stvaranju Berlinskog aerolifta.

1949, tri sektora, kontrolirana od strane Amerike, Britanije i Francuske (Zapadni Berlin), iako zvanično i dalje pod suverenitetom Saveznika, postala su deo Zapadne Nemačke, potpuno okružen Istočnom Nemačkom.

U početku, građanima Berlina je bilo dozvoljeno da se slobodno kreću između sektora. Isto tako, kao što je Hladni rat napredovao, tako je slobodan protok bio sve restriktivniji. Granica između Istočne i Zapadne Njemačke je bila zatvorena 1952, ali je jedino u Berlinu bila otvorena. Oko dva i pol milijuna Istočnih Nijemaca je prešlo na Zapad između 1949. i 1952. godine.

Veliki broj profesionalnih radnika iz svih ovlasti je već prelazilo na Zapad (na primjer, cijela matematička katedra Univerziteta u Leipzigu).

Izgradnja uredi

Sovjeti su odlučili da izgrade zid ne bi li spriječili prelazak Nijemaca u zapadni dio grada.

Funkcija uredi

 
Prostor, gdje je stotine "bjegunaca" pokušalo da prebjegne na Zapad

Zid je služio da ljudi iz istočnog Berlina ne bi mogli da prijeđu u bolju polovinu grada, Zapadni Berlin. U istočnom dijelu Berlina zid je smatran antifašističkim bedemom.

Rušenje zida uredi

Zid je srušen 9. 11. 1989. godine nakon što su vlasti DDR objavile ukidanje ograničenja putovanja svojih građana u SR Njemačku.

Vanjske veze uredi