Godina 322. pne. bila je godina predjulijanskog rimskog kalendara. U rimskoj državi bila je poznata kao Godina konzulstva Rulijana i Kurva (ili, rjeđe, godina 432. Ab urbe condita). Oznaka 322. pne. za ovu godinu se koristila od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini postala glavna metoda u zapadnoj Evropi sa označavanje godina.

Vjekovi: 5. vijek pne. - 4. vijek pne. - 3. vijek pne.
Decenije: 350-e pne.  340-e pne.  330-e pne. - 320-e pne. - 310-e pne.  300-e pne.  290-e pne. 

Godine: 325. pne. 324. pne. 323. pne. - 322. pne. - 321. pne. 320 pne. 319 pne.
Aristotel
322. pne. po kalendarima
Gregorijanski 322. pne.
Olimpijada 114:2.–114:3.
Ab urbe condita 432.
Seleukidski -10–-9.
Islamski 972–971. BH
Hebrejski 3439–3440.
Bizantski 5187–5188.
Koptski -605–-604.
Iranski -943–-942. BP
Hindu kalendari
Vikram Samvat -265–-264.
Shaka Samvat 244–245.
Kali Yuga 2780–2781.
Kineski 2315–2316.
Holocenski kalendar 9679.
p  r  u
Podrobnije: Kalendarska era

Događaji uredi

  • Borba za carstvo Aleksandra Velikog počinje kada u Babilonu regent Perdika, koji vlada u ime Aleksandrovog slaboumnog brata Filipa Arideja i tek rođenog sina Aleksandra IV nastoji konsolidirati svoju vlast uz pomoć Eumena.
  • Lamijski rat: Makedonska pojačanja pod Leonatom prodiru u Grčku kako bi oslobodili snage guvernera Antipatera opsjednute u Lamiji od grčkih ustanika. Leonat gine u okršaju s Grcima, ali uspješno oslobađa Antipaterovu vojsku.
  • Nakon što mu je Aleksandrova majka Olimpijada ponudila ruku svoje kćeri i Aleksandrove sestre Kleopatre, Perdika odlučuje prekinuti zaruke s Nikejom, Antipaterovom kćerkom te tako stiče Antipaterovo neprijateljstvo.
  • Nastojeći konsolidirati vlast, Perdika naređuje pokretanje pohoda na Kapadokiju i Paflagoniju, jedinu oblast Male Azije koju Aleksandar nije stigao pokoriti, a čiji je nominalni guverner Perdiki vjeran Eumen. Zadatak je povjeren Antigonu, guverneru Frigije, Likije i Pamfilije, ali on to odbija učiniti. Perdika ga nakon toga poziva u Babilon gdje bi mu se sudilo zbog neposluha, ali Antigon umjesto toga bježi u Grčku zajedno sa svojim sinom Demetrijem.
  • Nastojeći spriječiti Perdiku da službenim pokapanjem Aleksandra stekne pravo na njegovo prijestolje, guverner Egipta Ptolemej krade njegovo Aleksandrovo tijelo iz Babilona te ga dovodi u Memfis gdje će biti sahranjen u zlatnom sarkofagu. Ptolomej dodatno konsolidira vlast likvidacijom Kleomena iz Naukratisa, svog prethodnika i zamjenika koji je tokom godina vlasti akumulirao ogromno bogatstvo. S tim sredstvima Ptolomej pokreće vojni pohod kojim se, bez Perdikine dozvole, Egiptu pripajaju grčke kolonije u Kirenajci. Ptolemej se ženi sa Taidom, nekadašnjom Aleksandrovom ljubavnicom.
  • Piton, satrap Velike Medije guši pobunu Aleksandrovih veterana koji su se, nezadovoljni životom u vojnim kolonijama na istoku carstva, htjeli vratiti kući.
  • 5.9. - Lamijski rat: Bitka kod Kranona kojom Antipater, pojačan Kraterovim kontingentima, nanosi poraz grčkim ustanicima, a nakon čega Atena pokušava započeti pregovore o kapitulaciji. Antipater, nastojeći maksimalno odužiti pregovore i tako oslabiti atensku pregovaračku poziciju, započinje pregovore sa svakim pobunjenim gradom zasebno.
  • Atenske vlasti iz egzila vraćaju protjeranog govornika i diplomata Demada kako bi on zajedno s Fokionom zaključio mir s Makedoncima. Demad nagovara atenske građane da Demostena i Hiperida, vođe anti-makedonske stranke, osude na smrt kako bi odobrovoljili Antipatera. Demosten bježi, ali je uhvaćen te pije otrov. Hiperid se sklanja na Eginu, ali ga Makedonci hvataju i ubijaju u Posejdonovom hramu gdje se sklonio. Nakon toga je sklopljen mir temeljem koga Atena gubi nezavisnost, a Makedonci uspostavljau garnizon u Pireju.
  • Perdika konačno poduzima pohod nakon koga je skršen otpor u Kapadokiji, a vlast u njoj predana Eumenu.
  • Antigon nagovara Antipatera i Kratera da se okrenu protiv Perdike, a tom savezu se kasnije priključuju i Lizimah u Trakiji, Seleuk i Ptolemej.
  • Chandragupta Maurya zbacuje dinastiju Nanda i postaje prvi vladar Maurijske dinastije u Indiji.

Rođenja uredi

Smrti uredi