Piton (grčki: Πείθων or Πίθων, cca. 355 - 314. pne.) bio je makedonski plemić, sin Krateja iz Eordaje na zapadu Makedonije. Bio je jedan od tjelohranitelja Aleksandra Velikog, a kasnije satrap Medije te jedan od dijadoha.

Tjelohraniteljem je imenovan 325. pne. a satrapom Medije je postao podjelom u Babilonu nakon Aleksandrove smrti 323. pne. Znajući koliko je Medija strateški važna, regent Perdika je tu satrapiju podijelio, tako da je Piton dobio južni dio, a sjeverni dio je preuzeo Atropat po kome će kasnije ime dobiti država Azerbejdžan. Perdika je na samom početku vladavine morao gušiti pobunu makedonskih veterana u istočnim satrapijama koji su, nezadovoljni životom u udaljenim kolonijama, htjeli na silu da se vrate u domovinu. Piton je to uspio, ali su njegovi vojnici masakrirali pobunjenike, oslabivši tako makedonsku vlast. Zbog toga je Piton pao u Perdikinu nemilost.

Za vrijeme Prvog rata dijadoha Piton je sudjelovao u Perdikinom pohodu na Ptolemejev Egipat. Nakon neuspjelih pokušaja da se forsira Nil, Piton je zajedno s još nekoliko oficira u ljeto 320. pne. ubio Perdiku. Tada mu je ponuđeno da postane regent, ali su ostali dijadosi odlučili da regentom postane Antipater.

Kada je nakon Antipaterove smrti 319. pne. izbio Drugi rat dijadoha, Piton se morao boriti protiv istočnih satrapa koji su stali na stranu Eumena i Poliperhona. U tom se ratu stavio na stranu pobjedničkog Antigona i postao jedan od najmoćnijih satrapa među dijadosima. Uplašen da bi se Piton mogao okrenuti protiv njega, Antigon je Pitona pozvao na svoj dvor i tamo ga mučki dao ubiti.

Eksterni linkovi uredi