Đermano Senjanović (aktivist)

Croatian communist; People's hero of Yugoslavia

Đermano Senjanović (Split, 27. jul 1923 — blizina Jesenica, 19. februar 1942), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

ĐERMANO SENJANOVIĆ
Đermano Senjanović
Rođenje27. jul 1923.
Split
Kraljevina Jugoslavija Kraljevina SHS
Smrt19. februar 1942. (19 god.)
blizina Jesenica
Hrvatska ND Hrvatska
Zanimanjetrgovački radnik

Biografija uredi

Rođen je 27. jula 1923. godine u Splitu. Kao mladi trgovački radnik, bio je član URS-ovih sindikata. Godine 1939, postao je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Učestvovao je, 17. decembra, u generalnom štrajku splitskih radnika povodom ubistva komuniste Vicka Buljanovića. Zbog toga je bio uhapšen. Godine 1940, ponovno je bio uhapšen, jer je ispisivao komunističke parole po gradu. Krajem iste godine, postao je član Komunističke partije Jugoslavije, a zatim sekretar Gradskog komiteta SKOJ-a u Splitu.

Posle kapitulacije Jugoslavije 1941, postao je član Gradskog vojnog komiteta, koji je imao zadatak da organizuje oružani ustanak. Učestvovao je u akcijama sakupljanja naoružanja i vojne opreme, u organizovanju udarnih grupa u Splitu i ostalo. Nakon izbijanja ustanka, učestvovao je u bombaškim akcijama usmerenih na italijanske fašiste.

Polovinom 1941. godine, u odsustvu je bio optužen zbog organizovanja ilegalnih aktivnosti u Splitu i kao organizator diverzija, koje su članovi SKOJ-a vršili protiv okupatorskih snaga. Specijalni sud ga je, zajedno sa braćom Mrduljaš i ostalim borcima, osudio na smrtnu kaznu. Uprkos tome, Đermano je i dalje rukovodio akcijama u Splitu.

Razvojem ustanka i borbi u Dalmaciji, dobivao je sve više odgovornih zadataka. Sredinom februara 1942. godine, u pećini kod sela Jesenice, prisustvovao je sastanku vojno-političkog rukovodstva Dalmacije, na kome se raspravljalo o formiranju Mosorskog partizanskog odreda. Italijanski fašisti i ustaše iz Omiša saznali su za održavanje sastanka, opkolili pećinu i blokirali ulaz. Đermano je dobio zadatak da se s još jednim borcem probije iz pećine i oslobodi ulaz. Poginuo je u probijanju izlaza, 19. februara, osiguravši ostalim borcima da se probiju na sigurno.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 24. jula 1952. godine, proglašen je za narodnog heroja. Njegovo ime je nosila današnja osnovna škola „Marjan“ u Splitu (Veli Varoš) u periodu 1970-1992.

U popularnoj kulturi uredi

Na Đermanu Senjanoviću se djelomično temelji fiktivni lik Papundeka u TV-seriji Velo misto.

Literatura uredi