Univerzitet u Prištini (1969–1999)

Univerzitet u Prištini (albanski: Universiteti i Prishtinës, latinski: Universitas Studiorum Prishtiniensis), visokoobrazovna institucija koja je u Prištini postojala od 1969. do 1999. Danas se na tradiciju ove institucije pozivaju dva univerziteta koji nose isto ime, albanski Univerzitet u Prištini sa sjedištem u Prištini i srpski Univerzitet u Prištini sa višegodišnjim privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici pa se za njega povremeno koristi i neslužbeni naziv Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici.

Univerzitet u Prištini
Универзитет у Приштини
Universiteti i Prishtinës
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1969 (1969)
Zatvaranje1999 (1999)
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – savezna država
  – država

Priština
Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo

Kosovo i Metohija
Socijalistička Republika Srbija
Republika Srbija
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Savezna Republika Jugoslavija

Istorija uredi

U periodu od 1958. do 1969. godine započele su sa radom prve institucije visokog obrazovanja u Socijalističkoj Autonomnoj Pokrajini Kosovo, neke od njih kao samostalne, a neke kao odjeljenja Univerziteta u Beogradu. Savez komunista Kosova tih je godina zahtjevao veću samostalnost u vođenju Kosova i sa demonstracijama koje su se događale u novembru 1968. došlo je do osnivanja Univerziteta u Prištini. Prvi fakulteti na univerzitetu bili su inženjerski, medicinski, pravni i filozofski dok su jezici na kojima se odvijala nastava bili albanski i srpskohrvatski. Budući da je organizacija univerziteta bila podijeljena na osnovu jezika, instituciju se često smatralo za dva odvojena univerziteta.

Godine 1999. je, u toku rata, došlo do podjele univerziteta kada su nastavnici i studenti srpske nacionalnosti izbjegli u Centralnu Srbiju i nastavili rad pod istim imenom, prvo u Kruševcu, a potom u Kosovskoj Mitrovici. Albanski nastavnici i studenti, pak, nastavljaju rad u instituciji pod istim imenom u Prištini.