Univerzitet u Pennsylvaniji

(Preusmjereno sa stranice University of Pennsylvania)

Univerzitet u Pennsylvaniji (engl. University of Pennsylvania) ili Penn je privatni, nekonfesionalni istraživački univerzitet u Philadelphiji u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji. Predstavlja četvrtu najstariju visokoškolsku ustanovu u SAD i prvi univerzitet u SAD-u koji je nudio i osnovne i više razine studija. Penn je član prestižne Lige bršljana (Ivy League) i jedan od devet kolonijalnih koledža utemeljenih prije Američke revolucije.

Univerzitet u Pennsylvaniji
University of Pennsylvania
lat. Universitas Pennsylvaniensis
Logo univerziteta
Historija
MotoLeges sine moribus vanae
Osnivanje1740.
Generalno
Vrstaprivatni univerzitet
Budžetski izdatak9.6 milijardi USD[1]
Budžet6.007 milijardi USD[2]
Administracija
PredsjednikAmy Gutmann
ProrektorVincent Price
Akademsko osoblje4,246
Admin. osoblje2,347
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
24,630 (2013)[3]
10,301[2]
11,028[2]
BojeCrvena i plava
         
NadimakQuakers
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – savezna država
  – država

Philadelphia
Pennsylvania
Sjedinjene Američke Države
Kampusurbani kampus
Službene stranice
www.upenn.edu

Osnivač univerziteta je američki političar i nacionalni vođa Benjamin Franklin. Franklin je univerzitet osnovao sa ciljem ostvarivanja visokog obrazovanja za sve društvene slojeve kao dio javnog dobra. Moto univerziteta „Zakon bez morala je beskoristan“ nalazi se na njegovu grbu, a ispisana je na latinskom jeziku koji je dugo smatran međunarodnim jezikom akademske zajednice u zapadnom svijetu. Na grbu univerziteta nalazi se i delfin na crvenoj podlozi koji je direktno preuzet sa porodičnog grba Benjamina Franklina. Univerzitet je među prvima u takozanom Novom svijetu usvojio interdisciplinarni model fakultetske organizacije po uzoru na najprestižnije evropske univerzitete kao što su Humboldtov univerzitet u Berlinu.

Istorija uredi

Rane godine uredi

Univerzitet u Pennsylvaniji je četvrta najstarija visokoškolska ustanova u Sjedinjenim Američkim Državama.

Godine 1740. godine grupa građana Philadelphije okupila se kako bi podigla veliku dvoranu za putujućeg propovjednika Georgea Whitefielda, koji je obišao američke kolonije propovijedajući na otvorenom. Zgradu koja je tada bila najveća u gradu dizajnirao je Edmund Woolley. Propovijedi koje su organizirane prilikom otvaranja zgrade okupile su hiljade građana. U početku je planirano da se zgrada koristi i kao dobrotvorna škola, ali nedostatak financija prisilio je graditelje na odustajanje od planova o izgradnji kapele i škole. Prema Franklinovoj autobiografiji prvu ideju da se u gradu osnuje akademija došla mu je na pamet 1743. godine. Ideja nije naišla na plodno tlo u narednih 6 godina. U jesen 1749. godine Franklin je postao mnogo motiviraniji da osnuje akademiju koja će školovati buduće generacije. Franklin je kao dio kampanje napisao i pamflet „Prijedlozi koji se odnose na obrazovanje omladine Pennsylvanije“. Za razliku od ostalih kolonijalnih koledža koji su osnovani u tim godinama, Franklinova nova škola nije trebala da se fokusira samo na bogoslovsko obrazovanje sveštenstva već i šire opšte obrazovanje humanističkog liberalnog tipa.

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. As of June 30, 2014. „University of Pennsylvania Posts 17.5% Investment Return”. Pristupljeno September 19, 2014. 
  2. 2,0 2,1 2,2 „Penn: Penn Facts”. Arhivirano iz originala na datum 2010-02-26. Pristupljeno October 2, 2011. 
  3. „Penn: Penn Facts”. upenn.edu. Arhivirano iz originala na datum 2010-02-26. Pristupljeno 2015-07-14. 

Vanjske veze uredi

O univerzitetu
Organizacije na kampusu
Izvori podataka